Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Odsumporavanje FCC benzina kapljevinskom ekstrakcijom 6 (CROSBI ID 766416)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Sertić-Bionda, Katica ; Adžamić, Tamara ; Mužic, Marko ; Sander, Aleksandra ; Zoretić, Zdenko Odsumporavanje FCC benzina kapljevinskom ekstrakcijom 6 // Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije. 2009.

Podaci o odgovornosti

Sertić-Bionda, Katica ; Adžamić, Tamara ; Mužic, Marko ; Sander, Aleksandra ; Zoretić, Zdenko

hrvatski

Odsumporavanje FCC benzina kapljevinskom ekstrakcijom 6

SULF-X proces je nekadašnji Sulfolan proces koji je prenamijenjen u pilot postrojenje za izdvajanje sumporovih spojeva iz lake frakcije FCC benzina (vrelište do 155°C) sa sulfolanom kao otapalom. Sirovina za Sulf-X proces produkt je vrha kolone V-8101. Količina sumpora prisutna u sirovini za Sulf-X proces ovisi o ulaznoj količini sumpora u spliter koloni, a kreće se u području od 800 do 1200 mg/kg ukupnog sumpora. Sastav sumporovih komponenti je također varijabilan, te ovisi o vrsti nafte koja se upotrebljava u procesu. Količina sumpora u gotovom produktu Sulf-X procesa ovisi o ukupnoj početnoj količini sumpora, ali i o vrsti sumporovih komponenti. U ovom izvještaju prikazana je detaljna analiza utjecaja vrste sirovine na učinkovitost procesa desulfulizacije, kao i utjecaj procesnih parametara. Objašnjen je proces ekstrakcije pojedinačnih sumporovih komponenti tekućinskom ekstrakcijom upotrebom sulfolana, kao i izbor termodinamičkog modela upotrijebljenog za izradu simulacije procesa. Uz prikaz dobivenih rezultata, opisane su i simulacije svih jedinica, kao i termodinamička svojstva glavnih tokova. Simuliranjem postojećeg industrijskog procesa ekstrakcije, postignuta su dobra slaganja s industrijskim procesom, te se pristupilo procesu optimizacije Sulf-X procesa.

ekstrakcija; sulfolan; FCC benzin

nije evidentirano

engleski

Desulfurization of FCC gasoline by extraction with sulfolane 6

nije evidentirano

extraction; sulfolane; FCC gasoline

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

2009.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo