Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj obrade na tlo, prinose, sadržaj ukupnih masti i bjelančevina u zrnu kukuruza (CROSBI ID 164900)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Špoljar, Andrija ; Kvaternjak, Ivka ; Kisić, Ivica ; Marenčić, Dejan ; Orehovački, Vesna Utjecaj obrade na tlo, prinose, sadržaj ukupnih masti i bjelančevina u zrnu kukuruza // Agronomski glasnik, 72 (2010), 2/3; 91-110

Podaci o odgovornosti

Špoljar, Andrija ; Kvaternjak, Ivka ; Kisić, Ivica ; Marenčić, Dejan ; Orehovački, Vesna

hrvatski

Utjecaj obrade na tlo, prinose, sadržaj ukupnih masti i bjelančevina u zrnu kukuruza

Na pokušalištu Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima u tijeku 2008. godine istraživan je utjecaj različitih načina obrade na značajke tla i prinose zrna kukukuruza (Zea mays L.). Uz navedeno, istraživan je utjecaj obrade i značajki tla na ukupni sadržaj masti i bjelančevina u zrnu kukuruza. Uglavnom je utvrđen povoljniji utjecaj reducirane obrade na fizikalne značajke tla u odnosu na intenzivnije načine obrade. Kod svih istraživanih načina obrade tla ustanovljeni su pozitivni korelacijski odnosi između sadržaja ukupnih masti, bjelančevina i kapaciteta tla za vodu. Najveći korelacijski koeficijent utvrđen je za bjelančevine kod varijante B (r = 0, 51 ; p < 0, 05), a za ukupni sadržaj masti kod varijante E (r = 0, 56 ; p < 0, 05). Veće vrijednosti kapaciteta tla za zrak također su utjecale na veći sadržaj ukupnih masti (signifikantno kod varijante D s vrijednošću r = 0, 65 ; p < 0, 01) i bjelančevina (signifikantno kod varijante D s vrijednošću r = 0, 63 ; p < 0, 01). Utvrđen je također nepovoljan utjecaj zbijenosti tla na sadržaj ukupnih masti (signifikantno kod varijante D s vrijednošću r = - 0, 77 ; p < 0, 001) i bjelančevina (signifikantno kod varijante D s vrijednošću r = - 0, 51 ; p < 0, 05) kod svih istraživanih načina obrade tla. Signifikantno manje vrijednosti sadržaja humusa u tlu bile su kod varijante E (intenzivnija obrada) u odnosu na ostale istraživane načine obrade tla, osim u odnosu na varijantu B (p < 0, 05), a glede ukupnog sadržaja dušika u tlu statistički opravdanih razlika nije bilo. Također su utvrđeni pozitivni korelacijski odnosi između sadržaja bjelančevina i količine humusa u tlu (signifikantno kod varijante B ; r = 0, 73 ; p < 0, 05) i uglavnom pozitivni između ukupnog sadržaja masti i količine humusa (p > 0, 05). Slični korelacijski odnosi dobiveni su između sadržaja ukupnih masti u zrnu i ukupnog sadržaja dušika (p > 0, 05). Većinom su utvrđeni negativni korelacijski odnosi između ostvarenih prinosa i sadržaja bjelančevina u zrnu, a također je dobiven najveći negativni korelacijski koeficijent između ukupnog sadržaja masti u zrnu i prinosa (p > 0, 05). Signifikantno niži prinosi zrna kukuruza bili su na varijanti A (reducirana obrada) u odnosu na ostale istraživane načine obrade tla (p < 0, 05).

obrada tla; značajke tla; ukupne masti; bjelančevine; prinos zrna; kukuruz

Rad je kao poster prezentiran na skupu XI. kongres Hrvatskog tloznanstvenog društva Perspektive gospodarenja tlom u budućnostim održanom od 05.-08.07.2010., Plitvička jezera, Hrvatska ; uz domacu recenziju objavljen u Knjizi sažetaka / Stjepa Husnjak (ur.) ; Zagreb : Hrvatsko tloznanstveno društvo, 2010. ; str. 162-162.

engleski

Influence of tillage on soil properties, yield, and fat and protein content in the maize grain

nije evidentirano

tillage systems; soil properties; fats; proteins; grain yield; maize

nije evidentirano

Podaci o izdanju

72 (2/3)

2010.

91-110

objavljeno

0002-1954

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice