Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 476022

Ilegalne supstancije i protuprirodne vrste: ontologija tropa


Kristijan Krkač
Ilegalne supstancije i protuprirodne vrste: ontologija tropa, Zagreb: Udruga za promicanje filozofije filozofija.org, 2010 (monografija)


Naslov
Ilegalne supstancije i protuprirodne vrste: ontologija tropa
(Illegal substances and unnatural kinds: trope ontology)

Autori
Kristijan Krkač

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, ostalo

Izdavač
Udruga za promicanje filozofije filozofija.org

Grad
Zagreb

Godina
2010

Stranica
163

ISBN
978-953-56046-0-0

Ključne riječi
trop; apstraktne pojedinačnosti; stvari; svijet; ontologija
(trope; abstract particulars; things; world; ontology)

Sažetak
Knjiga uvodi u teoriju tropa kao jednu od mogućih ontoloških teorija o strukturi stvarnosti i samog bića. Prvi dio knjige uvodi u samu teoriju na problemski način, opisujući sve povijesne inačice teorije, te tri suvremene inačice. Također se pregledno sažimaju suvremeni argumenti za i protiv teorije kao i sličnosti i razlike između teorije tropa i ostalih teorija kao što su nominalizam i idealizam s obzirom na apstraktne općenitosti i realizam i proturealizam s obzirom na konkretne pojedinačnosti. Teorija se brani na dvije razine, tj. protiv realizma konkretnih pojedinačnosti i protiv oba radikalna stajališta s obzirom na apstraktne općenitosti. Drugim riječima izlaže se teorija tropa kao apstraktnih pojedinačnosti i kao konkretnih općenitosti. Također se povezuje s razlikom između fenomenalnih i noumenalnih tropa te s procesnom ontologijom N. Reschera no to samo rubno i to u dodatcima na engleskom jeziku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilozofijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, Zagreb

Profili:

Avatar Url Kristijan Krkač (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Kristijan Krkač
Ilegalne supstancije i protuprirodne vrste: ontologija tropa, Zagreb: Udruga za promicanje filozofije filozofija.org, 2010 (monografija)
Kristijan Krkač (2010) Ilegalne supstancije i protuprirodne vrste: ontologija tropa. Zagreb, Udruga za promicanje filozofije filozofija.org.
@book{book, year = {2010}, pages = {163}, keywords = {trope, abstract particulars, things, world, ontology}, isbn = {978-953-56046-0-0}, title = {Illegal substances and unnatural kinds: trope ontology}, keyword = {trope, abstract particulars, things, world, ontology}, publisher = {Udruga za promicanje filozofije filozofija.org}, publisherplace = {Zagreb} }