Biološki potencijal fenolnih ekstrakata lišća vinove loze (CROSBI ID 564633)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Skroza, Danijela ; Generalić, Ivana ; Ljubenkov, Ivica ; Katalinić, Višnja
hrvatski
Biološki potencijal fenolnih ekstrakata lišća vinove loze
Vinova loza, Vitis vinifera, prvenstveno se uzgaja u cilju proizvodnje grožđa koje se konzumira svježe ili sušeno, ili se prerađuje u vino. Pojedini dijelovi ove biljke iz porodice Vitaceae koriste se u narodnoj medicini, a zapisi o uporabi lišća vinove loze za izradu farmaceutskih pripravaka mogu se naći u pojedinim farmakopejama (Francuska farmakopeja, 1996). Osim toga, stari kulinarski zapisi svjedoče i preporučaju korištenje svježeg lišća vinove loze u pripremi pojedinih jela. Sve to ukazuje da, osim grožđa, i drugi dijelovi vinove loze mogu biti zanimljiva prirodna sirovina čiji sastav i svojstva treba temeljito istražiti kako bi se što bolje odredio njen kemijski potencijal i biološka aktivnost i ocijenio smjer i opravdanost intenzivnijeg korištenja ovog biljnog materijala.
fenolni spojevi ; lišće vinove loze ; biološki aktivne tvari
nije evidentirano
engleski
The biological potential of vine leaf phenolic extracts
nije evidentirano
phenolic compounds ; vine leaves ; biologically active substances
nije evidentirano
Podaci o prilogu
31-34.
2010.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Treći stručni skup "FUNKCIONALNA HRANA U HRVATSKOJ"
Zagreb:
Podaci o skupu
Treći stručni skup "FUNKCIONALNA HRANA U HRVATSKOJ"
predavanje
14.06.2010-16.06.2010
Zagreb, Hrvatska