Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sezonsko variranje hranjivih tvari i sadržaja masnih kiselina u mesu trogodišnjeg šarana iz intenzivnog uzgoja (CROSBI ID 564559)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Čulin, Sanja ; Bogut, Ivan ; Has-Schön, Elizabeta ; Galović, Dalida ; Pavličević, Jerko ; Hasković, Emin Sezonsko variranje hranjivih tvari i sadržaja masnih kiselina u mesu trogodišnjeg šarana iz intenzivnog uzgoja // Proceeding Summary / Bogut, Ivan (ur.). Vukovar: Hrvatska gospodarska komora (HGK), 2010. str. 8-9

Podaci o odgovornosti

Čulin, Sanja ; Bogut, Ivan ; Has-Schön, Elizabeta ; Galović, Dalida ; Pavličević, Jerko ; Hasković, Emin

hrvatski

Sezonsko variranje hranjivih tvari i sadržaja masnih kiselina u mesu trogodišnjeg šarana iz intenzivnog uzgoja

Provedeno je istraživanje sezonskog variranja sadržaja hranjivih tvari i sastava masnih kiselina u mesu trogodišnjeg šaran iz intenzivnog uzgoja. Uzorci su filetirani te potom uzeti zajedno sa kožom iz prednjeg, srednjeg i stražnjeg dijela te potom homogenizirani. Sadržaj masti određen je ekstrakcijom po Soxhletu uz prethodno tretiranje kloridnom kiselinom, bjelančevine metodom po Kjehdalu, a pepeo spaljivanjem u mufolnoj peći na 650C. Sastav masnih kiselina određen je normiranom metodom na plinskom kromatografu uz plameno jonizacijski detektor. Sadržaj bjelančevina tijekom sezona varirao je od 16, 61% u jesen do 18, 25% u zimu. Masti su bile najniže u zimu (7, 69%), a najveće u proljeće (13, 39%). Pepeo je varirao od 1, 1% u ljeto do 1, 3% u zimu. Sadržaj vlage je bio najveći u zimu (72, 25%) a najniži u proljeće (67, 46%). Sadržaj zasićenih masnih kiselina bio je dosta ujednačen tijekom godišnjih doba, pa je najniži bio u ljeto i jesen (20, 7%) a najveći u zimu (21, 3%). Koncentracija MUFA bila je najniža u proljeće (43, 3%), a najveća u zimu (47, 2%). Sadržaj PUFA najveći je bio u proljeće (35, 98), a najniži u zimu (32, 03%).

šaran ; hranjive tvari ; bjelančevine ; masti ; sastav masnih kiselina

nije evidentirano

engleski

Seasonal fluctuation of nutrients and fatty acids composition in intensely breed three year old carp fish

nije evidentirano

carp fish ; nutrients ; proteins ; fat ; fatty acids

nije evidentirano

Podaci o prilogu

8-9.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Bogut, Ivan

Vukovar: Hrvatska gospodarska komora (HGK)

Podaci o skupu

4. Međunarodni znanstveno-stručni skup o ribarstvu:Hrvatsko ribarstvo, Kako i kuda dalje? Ribarstvo i zaštita zdravlja riba

predavanje

14.04.2010-15.04.2010

Vukovar, Hrvatska

Povezanost rada

Biologija, Poljoprivreda (agronomija)