Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 47518

Stavovi, predrasude i stereotipi


Milas, Goran; Čubela, Vera
Stavovi, predrasude i stereotipi // Vojna psihologija / Pavlina, Želimir ; Komar, Zoran (ur.).
Zagreb: MORH, 2000. str. 299-320


Naslov
Stavovi, predrasude i stereotipi
(Attitudes, prejudices and stereotypes)

Autori
Milas, Goran ; Čubela, Vera

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni

Knjiga
Vojna psihologija

Urednik/ci
Pavlina, Želimir ; Komar, Zoran

Izdavač
MORH

Grad
Zagreb

Godina
2000

Raspon stranica
299-320

ISBN
953-193-002-3

Ključne riječi
stavovi, predrasude, stereotipi
(attitudes, prejudices, stereotypes)

Sažetak
Stavovi su razmjerno postojana vrednovanja ljudi, pojava i događanja koji se očituju u razmišljanju, osjećanju i ponašanju na određeni način. Poznajemo li stavove određene osobe možemo u izvjesnoj mjeri predvidjeti i njeno ponašanje, ali samo ako izmjerimo specifične stavove, izravno vezane za ponašanje koje nas zanima i isključimo različite situacione utjecaje koji na njega djeluju neovisno o usvojenim stavovima. Odnos stavova i ponašanja nije, međutim jednosmjeran. Kao što stavovi utječu na ponašanje, tako ponekad i ponašanje utječe na stavove. To se najčešće događa kad se nastoji umanjiti nelagoda što je izaziva ponašanje protivno usvojenim statovima. U tom se slučaju stavovi obično mijenjaju kako bi bili suglasni ponašanju. Oblikovanje stavova i ponašanja odvija se u međudjelovanju skupnih normi i naslijeđene psihičke strukture. Skupni pritisak je ponekad toliko jak da mu podliježemo zanemarujući pritom zdrav razum ili temeljne društvene vrijednosti. Stavovi se mogu mijenjati i uvjeravanjem, pri čemu razmjeri promjene ovise o komunikatoru, poruci, sredstvu priopćavanja i skupini kojoj se obraća. Predrasude predstavljaju specifičan oblik stavova koje se očituju u tendenciji da se o nekome misli, osjeća i reagira na određeni način samo na temelju njegove pripadnosti nekoj društvenoj skupini. Stereotipi, početno izjednačavani s predrasudama, predstavljaju zapravo sklonost da se nejasne i proturječne informacije brzo organiziraju na pojednostavljen način. Njihova uloga osobito je važna u situacijama koje zahtijevaju brzo odlučivanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
01940109

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Profili:

Avatar Url Goran Milas (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Milas, Goran; Čubela, Vera
Stavovi, predrasude i stereotipi // Vojna psihologija / Pavlina, Želimir ; Komar, Zoran (ur.).
Zagreb: MORH, 2000. str. 299-320
Milas, G. & Čubela, V. (2000) Stavovi, predrasude i stereotipi. U: Pavlina, Ž. & Komar, Z. (ur.) Vojna psihologija. Zagreb, MORH, str. 299-320.
@inbook{inbook, year = {2000}, pages = {299-320}, keywords = {attitudes, prejudices, stereotypes}, isbn = {953-193-002-3}, title = {Attitudes, prejudices and stereotypes}, keyword = {attitudes, prejudices, stereotypes}, publisher = {MORH}, publisherplace = {Zagreb} }