Utjecaj fenofaze na fenolni profil i antioksidacijska svojstva dalmatinske kadulje (CROSBI ID 359878)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šurjak, Jana
Katalinić, Višnja
Generalić, Ivana
hrvatski
Utjecaj fenofaze na fenolni profil i antioksidacijska svojstva dalmatinske kadulje
Fenoli su fitokemikalije prisutne u svim dijelovima biljke, u kojima imaju različitu ulogu. Ova grupa sekundarnih biljnih metabolita su osnova za rast i reprodukciju biljaka, doprinose pigmentaciji biljnih tkiva, te imaju ulogu zaštite biljke od ultraljubičastog zračenja. Posljednjih godina znatno je porastao interes za ovu grupu spojeva koja se prije smatrala nezanimljivim produktima metabolizma biljaka, a danas su već brojnim studijama dokazani pozitivni učinci ovih spojeva na ljudsko zdravlje. U ovom diplomskom radu analizirana je jedna od najčešćih biljaka primorskog krša i vjerojatno najkorištenija ljekovita biljka - dalmatinska kadulja (Salvia Officinalis L.). Cilj rada bio je odrediti fenolni profil (sadržaj ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida) i antioksidacijska svojstva dalmatinske kadulje ubrane u različitim periodima vegetacije (veljači, svibnju, kolovozu i studenom). Antioksidacijska svojstva kadulje testirana su s četiri različite metode: testiranje redukcijske sposobnosti ekstrakata metodom FRAP (Ferric reducing/Antioxidant power), određivanje sposobnosti hvatanja radikala primjenom stabilnih, slobodnih radikala 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) i 3-etilbenzotiazolin-6-sulfonat (ABTS), te prevenciju stvaranja hidroperoksil radikala Briggs-Rauscher oscilirajućom reakcijom (BR). Rezultati analize fenolnog sastava ukazuju na razlike u količinama pojedinih fenolnih grupa između analiziranih ekstrakata. U skladu s rezultatima određivanja fenolnog sastava svi ekstrakti lišća kadulje, a osobito ekstrakt kadulje iz svibnja, su pokazali izuzetno dobra antioksidacijska svojstva primjenom svih metoda te se mogu koristiti kao izvor biološki aktivnih spojeva.
kadulja; fenolni spojevi; antioksidacijska aktivnost
nije evidentirano
engleski
Influence of the phenophase on the phenolic profile and antioxidant properties of dalmatian sage
nije evidentirano
sage; phenolic compounds; antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54
17.06.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split