Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

L-karnitin i kontrola tjelesne mase (CROSBI ID 564461)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Delaš, Ivančica ; Dražić, Tonko ; Delaš, Marija ; Aždajić, Stjepan ; Stojaković, Stjepan ; Čačić Hribljan, Melita L-karnitin i kontrola tjelesne mase // Prvi studentski kongres "Prehrana i klinička dijetoterapija" : knjiga sažetaka / Iljazović, Aida ; Ivandić, Ema (ur.). Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2010. str. 38-39

Podaci o odgovornosti

Delaš, Ivančica ; Dražić, Tonko ; Delaš, Marija ; Aždajić, Stjepan ; Stojaković, Stjepan ; Čačić Hribljan, Melita

hrvatski

L-karnitin i kontrola tjelesne mase

Epidemija pretilosti još uvijek se nekontrolirano širi razvijenim zemljama, ali i zemljama u razvoju i nerazvijenim zemljama, a kao posljedica raste i broj oboljelih od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i drugih poremećaja. U nastojanju da smanji prekomjernu tjelesnu masu, veliki dio populacije spreman je koristiti različite preparate, ali bez značajne promjene prehrambenih i životnih navika. Zbog svoje uloge u prijenosu masnih kiselina iz citosola u mithondrij, L-karnitin je popularan među sportašima, ali u posljednje vrijeme sve se više koristi u svrhu gubitka tjelesne mase u populaciji koja se ne bavi tjelesnom aktivnošću. Kako bismo utvrdili učinak L-karnitina na smanjenje tjelesne mase, proveden je dvostruko-slijepi placebo kontrolirani pokus. Zdravi dobrovoljci (N=30), starosti od 18 do 32 godine, sjedilačkog načina života, primali su dnevno 2 g L-kranitina ili placebo tijekom 2 tjedna. Na početku i nakon 2 tjedna izmjerena je masa i visina svakog ispitanika kako bi se izračunao indeks tjelesne mase, a na temelju rezlutata mjerenja kožnog nabora određen je udio masnog tkiva. Istovremeno uzeti su i uzorci krvi u kojima je izmjerena koncentracija lipida te udio ukupnog i slobodnog karnitina. Tijekom istraživanja ispitanici su svakodnevno vodili detaljan dnevnik o konzumiranoj hrani i piću. Tijekom istraživanja u prehrani sudionika obiju skupina nisu utvrđene značajne razlike udjela ugljikohidrata, bjelančevina, masti i ukupnog udjela energije. Procijenjena je vrijednost dnevnog unosa ugljikohidrata od 52%, masti 33% i bjelančevina 15%. Osim činjenice da je koncentracija karnitina u krvnom serumu ispitanika tretirane skupine porasla, karnitin kao dodatak prehrani nije rezultirao statistički značajnim smanjenjem tjelesne mase i udjela masnog tkiva. Na temelju rezultata zaključeno je da karnitin kao dodatak prehrani ne može dovesti do smanjenja tjelesne mase niti udjela masnog tkiva ukoliko nije uključena tjelesna aktivnost i smanjen unos energije.

L-karnitin; energetski unos; smanjenje tjelesne mase; prehrana

nije evidentirano

engleski

L-Carnitine and body mass control

nije evidentirano

L-carnitine; energy intake; body mass reduction; nutrition

nije evidentirano

Podaci o prilogu

38-39.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Prvi studentski kongres "Prehrana i klinička dijetoterapija" : knjiga sažetaka

Iljazović, Aida ; Ivandić, Ema

Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci

978-953-6384-65-5

Podaci o skupu

Studentski kongres "Prehrana i klinička dijetoterapija" (1 ; 2010)

poster

14.05.2010-16.05.2010

Rijeka, Hrvatska

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija