Med kao namirnica (CROSBI ID 359851)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Horvat Carevski, Andreja
Kozačinski, Lidija
hrvatski
Med kao namirnica
Ovaj pregledni rad pokušaj je dobivanja cjelovite slike o medu kao namirnici obuhvaćajući cijeli slijed od njegova stvaranja u samoj košnici djelatnošću pčelara, pripremi i kontroli prije konzumacije, ali i faktorima rizika koji, iako prisutni, nikako ne smiju biti zanemareni. Neizostavno je bilo obraditi i ostale pčelinje proizvode koji predstavljau draagocjenu riznicu ljekovito-profilaktičkih sastojaka, koji zajedno s medom jesu i biti će u budućnosti, prijatelji čovjekova zdravlja. Osnovni preduvjet razvoju pčelarstva i proizvodnje kvalitetnog meda i ostalih pčelinjih proizvoda je zdravlje pčelinjih zajednica, čega su educirani i odgovorni pčelari svjesni, te će svojim preventivnim postupcima spriječiti razvoj i širenje pčelinjih bolesti, a osobito onih koje mogu prouzrokovati nesagledive financijske gubitke u pčelarstvu i koje su zbog toga posebno zakonski apostrofirane. Cijeli pregled zasniva se na analizi svojstava meda i to od organoleptički, fizikalnih, kemijskih do antimikrobnih, antiseptičkih i antifugalnih, a utemeljen je na znanstvenoj literaturi, zakonskoj regulativi i relevantnim činjenicama.
med
nije evidentirano
engleski
Honey as food
nije evidentirano
med; svojstva
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
01.06.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb