Analiza kvalitete kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka u otkupu na području Republike Hrvatske (CROSBI ID 359849)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Fiket, Renato
Kozačinski, Lidija
Cvrtila Fleck, Željka
hrvatski
Analiza kvalitete kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka u otkupu na području Republike Hrvatske
Mlijeko je jedna od najvrednijih namirnica u prehrani ljudi, te se danas postavljaju sve viši kriteriji u pogledu higijenske kakvoće i kemijskog sastava kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka. U ovom radu prikazani su rezultati analitičkih ispitivanja u Središnjem laboratoriju za kontrolu mlijeka U Križevcima u razdoblju od 2003. do 2008.g. Prema navedenim rezultatima količina kravljeg mlijeka najbolje kakvoće je u tom periodu povećana za 49, 49%. Kvaliteta ovčjeg mlijeka se u promatranom razdoblju konstantno poboljšavala tako da je u 2008. godini 91, 20% od ukupno proizvedenog ovčjeg mlijeka bilo razvrstano u 1. klasu. Kozje mlijeko također bilježi značajan porast u pogledu kakvoće i u 2008. godini je 96, 80% proizvedenog kozjeg mlijeka zadovoljavallo evropske kriterije kvalitete. Svi navedeni rezultati upućuju na to da je uspostava kontrole kvalitete svježeg sirovog mlijeka, prvenstveno preko laboratorija u Križevcima opravdana i pokazuje izvrsne rezultate. Također treba ukazati na rad terenskih veterinara i savjetodavne službe koji značajno utječu na ove rezultate.
kvaliteta; kravlje; ovčjeg i kozjeg mlijeka
nije evidentirano
engleski
Quality analysis of cow, sheep and goat milk in buy off in the area of the Republic of Croatia
nije evidentirano
Quality; cow; sheep. goat milk
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49
03.06.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb