Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Karakterizacija amilolitičke aktivnosti bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T određivanjem koncentracije jednostavnijih ugljikohidrata tekućinskom kromatografijom visoke učinkovitosti (CROSBI ID 359839)

Ocjenski rad | diplomski rad

Tadić, Vedrana Karakterizacija amilolitičke aktivnosti bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T određivanjem koncentracije jednostavnijih ugljikohidrata tekućinskom kromatografijom visoke učinkovitosti / Slavica, Anita (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Tadić, Vedrana

Slavica, Anita

hrvatski

Karakterizacija amilolitičke aktivnosti bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T određivanjem koncentracije jednostavnijih ugljikohidrata tekućinskom kromatografijom visoke učinkovitosti

U ovom radu istraživana je mogućnost određivanja koncentracije jednostavnijih ugljikohidrata: glukoze (G1), maltoze (G2), maltotrioze (G3), maltotetraoze (G4), maltopentaoze (G5), maltoheksaoze (G6) i maltoheptaoze (G7) u supernatantima uzoraka koji su izuzeti tijekom uzgoja amilolitičke bakterije mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T u gustoj suspenziji kukuruzne krupice u laboratorijskom bioreaktoru s miješalom šaržnim postupkom. Za analizu ovih uzoraka kompleksnog sastava odabrana je ion-izmjenjivačka kromatografija visoke učinkovitosti (kolona SupelcogelTM C-610H s predkolonom SupelcogelTM H ; RID-10A ; V = 20 uL, t = 30oC, F = 0, 1 mL min-1) pomoću koje su određene koncentracije nekih jednostavnijih ugljikohidrata (G1 - G4) kao i ukupna koncentracija maltopentaoze, maltoheptaoze i maltoheksaoze (G5 + G6 + G7). Amilolitička aktivnost bakterije L. amylovorus DSM 20531T obuhvaća hidrolizu škroba iz kukuruzne krupice do homopolimera s višim (GN, N > 7) i nižim stupnjem polimerizacije (GN, N < 7) do maltoze (G2), dok glukoza (G1) nije detektirana ni u jednom analiziranom uzorku. U odabranim uvjetima ova je amilolitička bakterija potpuno hidrolizirala i homolaktički fermentirala 36 % škroba iz kukuruzne krupice do mliječne kiseline. Preostali dio od 64 % škroba hidroliziran je do G2 - G7, od čega 41 % čini maltoza (G2). Kinetika hidrolize škroba do detektiranih jednostavnijih ugljikohidrata upućuje da amilolitička aktivnost L. amylovorus DSM 20531T obuhvaća minimalno enzim alfa-amilazu čija je aktivnost konstitutivna i može se inducirati.

amilolitička aktivnost; Lactobacillus amylovorus; škrobne sirovine; alfa-amilaza; jednostavniji ugljikohidrati; tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC)

nije evidentirano

engleski

Characterization of amylolytic activity of bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T by determining concentration of simpler carbohydrates using high-pressure liquid chromatography

nije evidentirano

amylolytic activity; Lactobacillus amylovorus; starch-containing substrates; alpha-amylase; simpler carbohydrates; high-pressure liquid chromatography (HPLC)

nije evidentirano

Podaci o izdanju

72

17.06.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija