Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 474823

Utjecaj dušične gnojidbe na kemijski sastav grožđa kultivara Chardonnay, Graševina i Rizling rajnski


Karoglan, Marko; Mihaljević, Marin; Maslov, Luna; Osrečak, Mirela; Jeromel, Ana; Kozina, Bernard; Petrić, Rikard
Utjecaj dušične gnojidbe na kemijski sastav grožđa kultivara Chardonnay, Graševina i Rizling rajnski // Poljoprivreda (Osijek), 16 (2010), 1; 8-12 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj dušične gnojidbe na kemijski sastav grožđa kultivara Chardonnay, Graševina i Rizling rajnski
(Impact of nitrogen fertilization on the chemical composition of Chardonnay, Italian riesling and white Riesling grape cultivars)

Autori
Karoglan, Marko ; Mihaljević, Marin ; Maslov, Luna ; Osrečak, Mirela ; Jeromel, Ana ; Kozina, Bernard ; Petrić, Rikard

Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 16 (2010), 1; 8-12

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Dušična gnojidba; šećer; ukupna kiselost; jabučna; vinska; limunska kiselina; Chardonnay; Graševina; Rizling rajnski
(Nitrogen fertilization; sugar; total acidity; malic; tartaric; citric acid; Chardonnay; Italian Riesling; White Riesling)

Sažetak
Dušična gnojidba jedan je od uobičajenih agrotehničkih postupaka u vinogradarskoj proizvodnji čime se može utjecati na povećanje vegetativne mase vinove loze i prinosa grožđa, ali i na dinamiku dozrijevanja vezanu prvenstveno uz razlike u koncentracijama šećera, ukupne kiselosti i sadržaja organskih kiselina u grožđu. Pokus je proveden u dvije godine (2006. – 2007.) na kultivarima Chardonnay, Graševina i Rizling rajnski, uz tri različita intenziteta dušične gnojidbe 23 kg, 70 kg i 117 kg N/ha. Sadržaj šećera, te jabučne i limunske kiseline nije se mijenjao obzirom na intenzitet gnojidbe. Razlike su uočene u grožđu Rizlinga rajnskog 2006. godine pri gnojidbi sa 23 kg i 70 kg N/ha, te Chardonnaya pri gnojidbi s 117 kg N/ha. Ključne riječi: dušična gnojidba, šećer, ukupna kiselost, jabučna, vinska, limunska kiselina, Chardonnay, Graševina, Rizling rajnski.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1781845-1985 - Uzroci netipične arome starenja u vinu (Ana Jeromel, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus