Nutritivna i protektivna vrijednost ribljeg mesa (CROSBI ID 564413)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Bogut, Ante ; Škrtić, Zoran ; Galović, Dalida ; Pavličević, Jerko ; Glamuzina, Branko ; Bogut, Ivan
hrvatski
Nutritivna i protektivna vrijednost ribljeg mesa
U radu se navodi značaj ribe kao živežne namirnice u pogledu bjelančevina (aminokiselina), vitamina, mineralnih tvari, energetske vrijednosti i masti (masnih kiselina) te se uspoređuje s visokovrijednim namirnicama toplokrvnih životinja (meso, mlijeko, jaja). Najviše literaturnih informacija odnosi se na kemijski sastav mesa, nutritivnu i biološku vrijednost. Više radova upućuje na sastav masnih kiselina u mastima najznačajnijih slatkovodnih i morskih riba. Prema sadržaju EPA, (20:5 n-3) i DHA (22:6 n-3) meso bijelog glavaša (Hypophthalmichtis molitrix) može se uspoređivati s mesom najkavlitetnijih morskih riba. U zadnjih 30 godina veliki broj autora navodi protektivnu ulogu omega-3 masnih kiselina u prevenciji srčanog i moždanog udara, ateroskleroze, visokog krvnog tlaka, psorijaze, tromboze i artritisa
Slatkovodne ribe ; morske ribe ; proteini ; aminokiseline ; lipidi ; masne kiseline ; vitamini ; minerali ; kardiovaskularne bolesti
nije evidentirano
engleski
Nutritional and protective value of fish meat
nije evidentirano
Freshwater fish ; marine fish ; proteins ; amino acids ; lipids ; fatty acid ; vitamins ; minerals ; cardiovascular disease
nije evidentirano
Podaci o prilogu
211-229.
2010.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Konjic: Centar za ribarstvo
Podaci o skupu
1. Međunarodni simpozij ribarstva i ribolovnog turizma
predavanje
23.06.2010-24.06.2010
Konjic, Bosna i Hercegovina