Intolerancija na histamin (CROSBI ID 164606)
Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)
Podaci o odgovornosti
Vranešić-Bender, Darija ; Verbanac, Donatella ; Krznarić, Željko
hrvatski
Intolerancija na histamin
Intolerancija hrane je neimunološki posredovana, netoksična, neželjena reakcija na hranu. Termin intolerancija na histamin koristi se za opis simptoma kao što su proljev, hipotenzija, glavobolja, svrbež, te napadi vrućine, a javljaju se nakon ingestije hrane bogate histaminom, kao što su riba, vino, kobasice, kiseli kupus, sir i rajčice. Razina histamina u hrani ovisi o procesu dozrijevanja te stupnju svježine. Što se hrana dulje čuva i pušta da dozrijeva, to će biti i veći sadržaj histamina u toj hrani, a posljedično tome će i poteškoće za nekoga tko pati od preosjetljivosti i nepodnošljivosti hrane biti veće. Nadomjesci enzima diamin-oksidaze (DAO) predstavljaju korisno rješenje za tegobe intolerancije. Namijenjeni su osobama kojima je dijagnosticirana preosjetljivost na hranu koja nije posredovana reakcijom imunološkog sustava organizma. Radi se o klinički dokazanim dodacima prehrani koji reguliraju razinu histamina u tijelu, za razliku od antihistaminika, koji samo blokiraju aktivnost histamina.
diamin-oksidaza; dodaci prehrani; histamin; preosjetljivost na hranu
nije evidentirano
engleski
Histamine intolerance
nije evidentirano
diamine-oxidase; dietary supplements; food hypersensitivity; histamine
nije evidentirano