Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Intolerancija na histamin (CROSBI ID 164606)

Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)

Vranešić-Bender, Darija ; Verbanac, Donatella ; Krznarić, Željko Intolerancija na histamin // Medix (Zagreb), 86 (2010), 175-179

Podaci o odgovornosti

Vranešić-Bender, Darija ; Verbanac, Donatella ; Krznarić, Željko

hrvatski

Intolerancija na histamin

Intolerancija hrane je neimunološki posredovana, netoksična, neželjena reakcija na hranu. Termin intolerancija na histamin koristi se za opis simptoma kao što su proljev, hipotenzija, glavobolja, svrbež, te napadi vrućine, a javljaju se nakon ingestije hrane bogate histaminom, kao što su riba, vino, kobasice, kiseli kupus, sir i rajčice. Razina histamina u hrani ovisi o procesu dozrijevanja te stupnju svježine. Što se hrana dulje čuva i pušta da dozrijeva, to će biti i veći sadržaj histamina u toj hrani, a posljedično tome će i poteškoće za nekoga tko pati od preosjetljivosti i nepodnošljivosti hrane biti veće. Nadomjesci enzima diamin-oksidaze (DAO) predstavljaju korisno rješenje za tegobe intolerancije. Namijenjeni su osobama kojima je dijagnosticirana preosjetljivost na hranu koja nije posredovana reakcijom imunološkog sustava organizma. Radi se o klinički dokazanim dodacima prehrani koji reguliraju razinu histamina u tijelu, za razliku od antihistaminika, koji samo blokiraju aktivnost histamina.

diamin-oksidaza; dodaci prehrani; histamin; preosjetljivost na hranu

nije evidentirano

engleski

Histamine intolerance

nije evidentirano

diamine-oxidase; dietary supplements; food hypersensitivity; histamine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

86

2010.

175-179

objavljeno

1331-3002

Povezanost rada

Farmacija