Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 474018

Duhovna strujanja u Crkvi u doba majke Klare Žižić


Parlov, Mladen
Duhovna strujanja u Crkvi u doba majke Klare Žižić // Majka Klara Žižić i njezina družba 1706.-2006. Zbornik proslave 300. obljetnice preminuća službenice Božje majke Klare Žižić, utemeljiteljice Družbe sestara franjevki od Bezgrješne / Terezija Zemljić (ur.).
Šibenik: Družba sestara franjevki od Bezgrješne, 2009. str. 277-301


Naslov
Duhovna strujanja u Crkvi u doba majke Klare Žižić
(Spiritual tendencies within Church in the time of Mother Klara Žižić)

Autori
Parlov, Mladen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Majka Klara Žižić i njezina družba 1706.-2006. Zbornik proslave 300. obljetnice preminuća službenice Božje majke Klare Žižić, utemeljiteljice Družbe sestara franjevki od Bezgrješne

Urednik/ci
Terezija Zemljić

Izdavač
Družba sestara franjevki od Bezgrješne

Grad
Šibenik

Godina
2009

Raspon stranica
277-301

ISBN
978-953-95224-1-2

Ključne riječi
Iluminizam, duhovnost, kardinal P. de Berulle, jansenizam, kvijetizam, duhovna strujanja
(Illuminism, spirituality, cardinal P. de Berulle, jansenism, quietism, spiritual tendencies)

Sažetak
Majka Klara Žižić (1636.-1706.) živjela je u vremenu velikih društvenih i crkvenih promjena. Njen zreli, zauzeti život u službi siromaha grada Šibenika odvijao se je u drugoj polovici 17. st. Šibenik se je u to vrijeme nalazio na rubu društvenih i kulturnih događanja kršćanske uljudbe te pod stalnom prijetnjom rata i razaranja. Ipak je važno uočiti povijesne društveno-kulturne promjene toga vremena, a koje su imale odjeka i u ondašnjoj duhovnosti, makar su u Šibeniku imale premalo odjeka. Ovo je razdoblje nastupa iluminizma, složenog fenomena, koji je dodatno pojačao suprotstavljanje između racionalnog pristupa stvarnosti i prihvaćanje iste u svjetlu vjere, a što svoje korijene pronalazi u renesansi. Postupno se odbacuje Objava te općenito religija, tj. kršćanstvo kao takvo. No, u tom vremenu nije nedostajalo i velikih duhovnih strujanja i velikih likova katoličke duhovnosti koji su obilježili vrijeme u kojem su živjeli te su svojim pojavom i naukom utjecali na susljednja razdoblja. Sedamnaesto se stoljeće u povijesti duhovnosti naziva velikim stoljećem francuske duhovnosti, a koja je prvenstveno tražila i razvijala svećeničku duhovnost kao put obnove Katoličke Crkve. Istaknuti lik ovog razdoblja je kardinal Pierre de Bérulle koji je po svojim učenicima i duhovnim nasljednicima obilježio daljnja stoljeća katoličke duhovnosti. Ovo je razdoblje vidjelo i vlastita zastranjenja na području duhovnosti i to kroz pokrete jansenizma i quietizma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Katolički bogoslovni fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Mladen Parlov (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Parlov, Mladen
Duhovna strujanja u Crkvi u doba majke Klare Žižić // Majka Klara Žižić i njezina družba 1706.-2006. Zbornik proslave 300. obljetnice preminuća službenice Božje majke Klare Žižić, utemeljiteljice Družbe sestara franjevki od Bezgrješne / Terezija Zemljić (ur.).
Šibenik: Družba sestara franjevki od Bezgrješne, 2009. str. 277-301
Parlov, M. (2009) Duhovna strujanja u Crkvi u doba majke Klare Žižić. U: Terezija Zemljić (ur.) Majka Klara Žižić i njezina družba 1706.-2006. Zbornik proslave 300. obljetnice preminuća službenice Božje majke Klare Žižić, utemeljiteljice Družbe sestara franjevki od Bezgrješne. Šibenik, Družba sestara franjevki od Bezgrješne, str. 277-301.
@inbook{inbook, author = {Parlov, M.}, year = {2009}, pages = {277-301}, keywords = {Illuminism, spirituality, cardinal P. de Berulle, jansenism, quietism, spiritual tendencies}, isbn = {978-953-95224-1-2}, title = {Spiritual tendencies within Church in the time of Mother Klara \v{Z}i\v{z}i\'{c}}, keyword = {Illuminism, spirituality, cardinal P. de Berulle, jansenism, quietism, spiritual tendencies}, publisher = {Dru\v{z}ba sestara franjevki od Bezgrje\v{s}ne}, publisherplace = {\v{S}ibenik} }