Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 473760

Promjene sadržaja topljivih peptida i aminokiselina tijekom zrenja Krčkog sira


Mikulec, Nataša
Promjene sadržaja topljivih peptida i aminokiselina tijekom zrenja Krčkog sira 2010., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Promjene sadržaja topljivih peptida i aminokiselina tijekom zrenja Krčkog sira
(Changes of soluble peptides and aminoacids during ripening of Krk cheese)

Autori
Mikulec, Nataša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.06

Godina
2010

Stranica
191

Mentor
Habuš, Ivan ; Antunac, Neven

Ključne riječi
RP-HPLC metode; Krčki sir; zrenje sira; peptidi/slobodne aminokiseline
(RP-HPLC methods; Krk ewe cheese; cheese ripening; peptides/free amino acids)

Sažetak
Krčki ovčji sir ima visoku prehrambenu vrijednost i specifičnog je okusa i mirisa. Pripada skupini tvrdih i punomasnih sireva, a proizvodi se na desetak manjih gospodarstava. Ključna faza proizvodnog procesa sira je zrenje, a tijek zrenja izravno utječe na kvalitetu finalnog proizvoda. Za praćenje zrenja Krčkog sira odabrano je određivanje sadržaja i sastava polipeptida/peptida topljivih u vodi te peptida i aminokiselina topljivih u trikloroctenoj kiselini i etanolu primjenom visokoučinkovite tekućinske kromatografije obrnutih faza (RP-HPLC) s detektorom s nizom dioda ( 220 i 280 nm) i detektorom raspršivanja svjetlosti (ELSD). Za određivanje slobodnih aminokiselina primjenjena je standardna metoda koja uključuje modifikaciju slobodnih aminokiselina prevedenih u derivate reakcijom sa 6-aminokinolil-N-hidroksijantarimidil karbamatom (AQC), koji apsorbiraju UV svjetlo λ 254 nm i RP-HPLC-ELSD metoda za koju nije potrebna prethodna kemijska modifikacija aminokiselina u uzorku. Uzorci su uzimani 0., 30., 60., 90. i 120.-og dana na dva različita obiteljska gospodarstva. Kromatografski profili dobiveni analizom vodenih ekstrakata pokazali su porast topljivih peptida tijekom vremena te promjene kvantitativnih odnosa među pojedinim segmentima spektra. Kromatografski profili tvari topljivih u trikloroctenoj kiselini također su se mijenjali tijekom zrenja, pokazujući razgradnju pojedinih frakcija i pojavu nastalih produkata. Usporedbom podataka dobivenih na tri načina detekcije eluiranih tvari mogu se prepoznati pojedine aminokiseline i tipovi peptida. Profili peptida zrelog sira mogu se smatrati karakteristikom za analizirani Krčki sir i poslužiti za ocjenu konstantnosti njegove kvalitete. Ukupna količina slobodnih aminokiselina povećavala se zrenjem neovisno o korištenoj metodi. U zrelom siru prevladavale su glutaminska kiselina, leucin, fenilalanin i valin, što je u skladu s rezultatima sličnih istraživanja. RP-HPLC-ELSD metoda pokazala se prikladnom za određivanje sastava aminokiselina Krčkog sira, te je istu moguće koristiti u karakterizaciji ostalih sireva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
098-0982915-2948 - Amino-beta-laktami - intermedijari u sintezi biološki interesantnih spojeva (Vlasta Tomašić, )
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Samir Kalit, )
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Jasmina Havranek, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Nataša Mikulec, (322441)