Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 473562

Analitička evaluacija imunoturbidimetrijske metode za određivanje imunoglobulina A, G i M, komponenti komplementa C3 i C4, te beta2- mikroglobulina u humanom serumu.


Herceg, Tihana
Analitička evaluacija imunoturbidimetrijske metode za određivanje imunoglobulina A, G i M, komponenti komplementa C3 i C4, te beta2- mikroglobulina u humanom serumu. 2010., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


Naslov
Analitička evaluacija imunoturbidimetrijske metode za određivanje imunoglobulina A, G i M, komponenti komplementa C3 i C4, te beta2- mikroglobulina u humanom serumu.
(Analitical evaluation of immunoturbidimetric method for determination immunoglobulins A, G and M, complement components C3 and C4, and beta2-microglobulin in human serum.)

Autori
Herceg, Tihana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
9.06

Godina
2010

Stranica
96

Mentor
Vrkić, Nada

Neposredni voditelj
Tešija Kuna, Andrea

Ključne riječi
Analitička evaluacija; imunokemijske metode; specifični proteini
(Analitical evaluation; immunoassay; specific proteins)

Sažetak
Cilj ovog rada bilo je ispitati značajke imunoturbidimetrijskih testova za određivanje imunoglobulina A, G i M, komponenti komplementa C3 i C4 te β2MG u uvjetima kliničkog laboratorija. Analitička procjena svih testova provedena je prema protokolu Europskog odbora za kliničko-laboratorijske standarde (ECCLS). Navedeni analiti određeni su na automatskom analizatoru Olmpus AU 2700. Svi ispitivani analiti dali su zadovoljavajuće rezultate kod ispitivanja nepreciznosti u seriji i nepreciznosti iz dana u dan. Rezultati ispitivanja netočnosti također su bili zadovoljavajući. Odstupanje (eng. bias) od deklariranih vrijednosti kontrolnih uzoraka bilo je manje od 10% za sve ispitivane analite na sve tri koncentracijske razine (ITA1, ITA2 i ITA3). Ispitivanje linearnosti i utjecaja interferencija (hemolize, lipemije i ikterije) potvrdilo je navode proizvođača. Linearnost nije ispitana za komponente komplementa C3 i C4 zbog toga što je klinički značajna samo hipokomplementemija. Za usporedbu imunonefelometrijske i imunoturbidimetrijske metode korištene su statističke metode Passing- Bablok regresijska analiza i Bland-Altmanova analiza. Rezultati nisu pokazali potpuno slaganje između te dvije metode, no dobivena odstupanja nisu klinički značajna. Rezultati analitičke validacije pokazali su da je Olympus AU 2700 pouzdan, precizan i točan analizator i da se može koristiti u rutinskom radu za određivanje ispitivanih analita.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, FarmacijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
134-0061245-0205 - Hemoreološki poremećaji u kroničnim bolestima (Nada Vrkić, )

Ustanove
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
KBC "Sestre Milosrdnice"