Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Analitička evaluacija imunoturbidimetrijske metode za određivanje imunoglobulina A, G i M, komponenti komplementa C3 i C4, te beta2- mikroglobulina u humanom serumu. (CROSBI ID 359724)

Ocjenski rad | diplomski rad

Herceg, Tihana Analitička evaluacija imunoturbidimetrijske metode za određivanje imunoglobulina A, G i M, komponenti komplementa C3 i C4, te beta2- mikroglobulina u humanom serumu. / Vrkić, Nada (mentor); Tešija Kuna, Andrea (neposredni voditelj). Zagreb, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Herceg, Tihana

Vrkić, Nada

Tešija Kuna, Andrea

hrvatski

Analitička evaluacija imunoturbidimetrijske metode za određivanje imunoglobulina A, G i M, komponenti komplementa C3 i C4, te beta2- mikroglobulina u humanom serumu.

Cilj ovog rada bilo je ispitati značajke imunoturbidimetrijskih testova za određivanje imunoglobulina A, G i M, komponenti komplementa C3 i C4 te β2MG u uvjetima kliničkog laboratorija. Analitička procjena svih testova provedena je prema protokolu Europskog odbora za kliničko-laboratorijske standarde (ECCLS). Navedeni analiti određeni su na automatskom analizatoru Olmpus AU 2700. Svi ispitivani analiti dali su zadovoljavajuće rezultate kod ispitivanja nepreciznosti u seriji i nepreciznosti iz dana u dan. Rezultati ispitivanja netočnosti također su bili zadovoljavajući. Odstupanje (eng. bias) od deklariranih vrijednosti kontrolnih uzoraka bilo je manje od 10% za sve ispitivane analite na sve tri koncentracijske razine (ITA1, ITA2 i ITA3). Ispitivanje linearnosti i utjecaja interferencija (hemolize, lipemije i ikterije) potvrdilo je navode proizvođača. Linearnost nije ispitana za komponente komplementa C3 i C4 zbog toga što je klinički značajna samo hipokomplementemija. Za usporedbu imunonefelometrijske i imunoturbidimetrijske metode korištene su statističke metode Passing- Bablok regresijska analiza i Bland-Altmanova analiza. Rezultati nisu pokazali potpuno slaganje između te dvije metode, no dobivena odstupanja nisu klinički značajna. Rezultati analitičke validacije pokazali su da je Olympus AU 2700 pouzdan, precizan i točan analizator i da se može koristiti u rutinskom radu za određivanje ispitivanih analita.

analitička evaluacija; imunokemijske metode; specifični proteini

nije evidentirano

engleski

Analitical evaluation of immunoturbidimetric method for determination immunoglobulins A, G and M, complement components C3 and C4, and beta2-microglobulin in human serum.

nije evidentirano

analitical evaluation; immunoassay; specific proteins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

96

09.06.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti, Farmacija