Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 473480

Utjecaji tova tuna na okoliš u Jadranskom moru


Kapetanović, Damir; Vardić, Irena; Valić, Damir; Teskeredžić, Zlatica; Teskeredžić, Emin
Utjecaji tova tuna na okoliš u Jadranskom moru // Zbornik sažetaka / Lulić, Slavko (ur.).
Zagreb: Krmiva d.o.o., 2010. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 473480 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaji tova tuna na okoliš u Jadranskom moru
(Environmental impacts of tuna aquaculture in the Adriatic Sea)

Autori
Kapetanović, Damir ; Vardić, Irena ; Valić, Damir ; Teskeredžić, Zlatica ; Teskeredžić, Emin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka / Lulić, Slavko - Zagreb : Krmiva d.o.o., 2010

Skup
XVII Međunarodno savjetovanje Krmiva 2010

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 07.-09.06.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Thunnus thynnus; heterotrofne bakterije; Vibrio; ukupni koliformi; fekalni koliformi; enterokoki; galebovi
(Thunnus thynnus; heterotrophic bacteria; Vibrio; coliformes;)

Sažetak
Razvoj akvakulture, pa tako i tova tuna, u posljednjim je desetljećima, povećao zanimanje javnosti za moguće utjecaje na okoliš. Istraživanja utjecaja uzgoja gospodarski važnih ribljih vrsta su brojna, ali ne i u pogledu procjena mikrobioloških utjecaja, a napose ne u kontekstu tova tuna. Cilj ovog istraživanja bio je procijeniti utjecaj tova tuna (Thunnus thynnus) na okoliš temeljem praćenja mikrobioloških pokazatelja kvalitete morske vode na tovilištu tuna u srednjem Jadranu, te ostvarene rezultate usporediti s rezultatima istraživanja na tovilištu tuna u Mediteranu. Kvaliteta morske vode analizirana je na dva lokaliteta, pri čemu je jedan lokalitet bio na tovilištu tuna, a drugi na udaljenosti oko 500m od tovilišta i poslužio je kao kontrolna točka. Uzorkovanje je provedeno kroz dvije sezone (proljeće/jesen), počevši od lipnja 2007. Tijekom ovog istraživanja, analizirani su osnovni fizikalno-kemijski (temperatura, salinitet, prozirnost) i mikrobiološki parametri kvalitete morske vode (ukupan broj bakterija, Vibrio, ukupni koliformi, Escherichia coli, fekalni koliformi, enterokoki). Za mikrobiološku analizu uzorci morske vode serijski su razrjeđeni s PBS otopinom (Merck). Za određivanje ukupnog broja heterotrofnih bakterija, uporabljene su metodom širenja razmaza dvije podloge, Marine agar (BBL) i Trypticase soy agar (BBL) s dodatkom 1% NaCl-a (Kemika), te supstrat metoda s uporabom SimPlate testa (IDEXX), sve u duplikatu. Za određivanje broja ukupnih koliforma i E. coli, odnosno enterokoka uporabljeni su supstrat testovi Colilert (IDEXX), odnosno Enterolert (IDEXX) u duplikatu. Utvrđene vrijednosti broja heterotrofnih bakterija, koje ukazuju na utjecaje tovilišta u vidu eutrofikacije mora, ukupno su manje od vrijednosti utvrđenih u istraživanjima poduzetim na tovilištima tuna u Mediteranu. Broj E. coli i enterokoka nije značajno različit između tovilišta i kontrolne točke, ali su te vrijednosti veće u odnosu na dosadašnja istraživanja na sličnim tovilištima u Mediteranu. Povećani broj enterokoka u uzorcima mora, s i oko tovilišta, najvjerojatnija je indirektna posljedica nepravilne tehnologije hranidbe, koja privlači kolonije galebova. Ovi rezultati ukazuju da promjene kvalitete morske vode, a u svezi s tovom tuna, ovise o širem ekološkom kontekstu. Stoga, smještaj i procjena utjecaja tova na okoliš moraju biti razmatrani u sklopu šireg ekološkog konteksta područja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicinaPOVEZANOST RADA


Projekti:
098-0982934-2752 - Patologija organizama iz voda u odnosu na zagađivala i akvakulturu (Kapetanović, Damir, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Kapetanović, Damir; Vardić, Irena; Valić, Damir; Teskeredžić, Zlatica; Teskeredžić, Emin
Utjecaji tova tuna na okoliš u Jadranskom moru // Zbornik sažetaka / Lulić, Slavko (ur.).
Zagreb: Krmiva d.o.o., 2010. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Kapetanović, D., Vardić, I., Valić, D., Teskeredžić, Z. & Teskeredžić, E. (2010) Utjecaji tova tuna na okoliš u Jadranskom moru. U: Lulić, S. (ur.)Zbornik sažetaka.
@article{article, editor = {Luli\'{c}, S.}, year = {2010}, pages = {13}, keywords = {Thunnus thynnus, heterotrophic bacteria, Vibrio, coliformes, }, title = {Environmental impacts of tuna aquaculture in the Adriatic Sea}, keyword = {Thunnus thynnus, heterotrophic bacteria, Vibrio, coliformes, }, publisher = {Krmiva d.o.o.}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font