Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Oksidacija masti u ribi i ribljim proizvodima (CROSBI ID 164445)

Prilog u časopisu | stručni rad

Šimat, Vida ; Maršić-Lučić, Jasna ; Bogdanović, Tanja ; Dokoza, Marijana Oksidacija masti u ribi i ribljim proizvodima // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 11 (2009), 6; 345-351

Podaci o odgovornosti

Šimat, Vida ; Maršić-Lučić, Jasna ; Bogdanović, Tanja ; Dokoza, Marijana

hrvatski

Oksidacija masti u ribi i ribljim proizvodima

Oksidacija masti u ribi i ribljim proizvodima povezana je s razvojem užeglosti i produkata oksidacijskog kvarenja. Zbog visokog sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina ribe su osjetljive na oksidaciju masti tijekom manipulacije, obrade i pohrane. Produkti oksidacije mogu promijeniti kvalitetu hrane: boju, teksturu, okus i miris te imati nepovoljno djelovanje na zdravlje čovjeka. Najčešce korištena metoda za mjerenja stupnja oksidacije masti u ribi i ribljim proizvodima nastale tijekom prerade i/ili skladištenja je određivanje sekundarnih produkata lipidne oksidacije npr. malondialdehida, tiobarbiturnim testom, tj. spektrofotometrijsko određivanje ružicasto fluorescentnog tiobarbiturna kiselina-malondialdehid kompleksa. Zbog svoje jednostavnosti metoda je zadržana unatoč nedostacima.

riba; oksidacija masti; tiobarbiturna kiselina; malondialdehid

nije evidentirano

engleski

Lipid oxidation in fish and fish products

nije evidentirano

fish; lipid oxidation; thiobarbituric acid; malondialdehyde

nije evidentirano

Podaci o izdanju

11 (6)

2009.

345-351

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice