Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj uvjeta vrenja na kakvoću rakije od šljive cv Elena (Prunus domestica L.) (CROSBI ID 164337)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Tupajić, Pavica ; Čmelik, Zlatko ; Boljat, Marko ; Družić, Jasmina Utjecaj uvjeta vrenja na kakvoću rakije od šljive cv Elena (Prunus domestica L.) // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 13 (2007), 1; 31-40

Podaci o odgovornosti

Tupajić, Pavica ; Čmelik, Zlatko ; Boljat, Marko ; Družić, Jasmina

hrvatski

Utjecaj uvjeta vrenja na kakvoću rakije od šljive cv Elena (Prunus domestica L.)

Provedena su usporedna istraživanja kemijskog sastava i senzornih svojstva šljivovica proizvedenih klasičnim postupkom destilacije od masulja šljive kultivara Elena prevrelog uz epifitnu mikrofloru i uz dodatak selekcioniranog kvasca. Analizirane su koncentracije alkohola, metanola, viših alkohola, ukupnih hlapivih estera, etilacetata, etil-laktata, acetaldehida i ukupna kiselost destilata i rakija. Među usporednim rakijama utvrđene su značajne (p<0, 01) razlike u koncentracijama viših alkohola. Provedenim senzornim ocjenjivanjem višu je ocjenu za ukupnu kakvoću dobila šljivovica proizvedena od masulja prevrelog uz dodani selekcionirani kvasac.

šljivovica; metanol; vrenje; viši alkoholi

nije evidentirano

engleski

Effect of fermentation condition on the quality of plum brandy made from cv Elena (Prunus domestica L.)

nije evidentirano

plum brandy; methanol; fermentation; higher alcohols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

13 (1)

2007.

31-40

objavljeno

1330-6626

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)