Utjecaj uvjeta vrenja na kakvoću rakije od šljive cv Elena (Prunus domestica L.) (CROSBI ID 164337)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Tupajić, Pavica ; Čmelik, Zlatko ; Boljat, Marko ; Družić, Jasmina
hrvatski
Utjecaj uvjeta vrenja na kakvoću rakije od šljive cv Elena (Prunus domestica L.)
Provedena su usporedna istraživanja kemijskog sastava i senzornih svojstva šljivovica proizvedenih klasičnim postupkom destilacije od masulja šljive kultivara Elena prevrelog uz epifitnu mikrofloru i uz dodatak selekcioniranog kvasca. Analizirane su koncentracije alkohola, metanola, viših alkohola, ukupnih hlapivih estera, etilacetata, etil-laktata, acetaldehida i ukupna kiselost destilata i rakija. Među usporednim rakijama utvrđene su značajne (p<0, 01) razlike u koncentracijama viših alkohola. Provedenim senzornim ocjenjivanjem višu je ocjenu za ukupnu kakvoću dobila šljivovica proizvedena od masulja prevrelog uz dodani selekcionirani kvasac.
šljivovica; metanol; vrenje; viši alkoholi
nije evidentirano
engleski
Effect of fermentation condition on the quality of plum brandy made from cv Elena (Prunus domestica L.)
nije evidentirano
plum brandy; methanol; fermentation; higher alcohols
nije evidentirano