Ocjenjivanje kakvoće plodova jabuka senzoričkim testom potrošača u Požegi (CROSBI ID 164301)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Šnajder, Ivica ; Čmelik, Zlatko
hrvatski
Ocjenjivanje kakvoće plodova jabuka senzoričkim testom potrošača u Požegi
Senzoričko ocjenjivanje kakvoće plodova jabuka važan je pokazatelj za određivanje tržne vrijednosti plodova sorti jabuka. Cilj istraživanja bio je određivanje kakvoće plodova jabuka od strane različitih skupina potrošača. Potrošači su kušali plodove jabuka i po svojem mišljenju “hedonističkom skalom” davali ocjene od 1 do 5 za pojedina svojstva (tvrdoća, sočnost, aroma, odnos kiseline i šećera, veličina i oblik, boja) sorti Granny Smith, Melrose, Jonagold, Idared i Golden Delicious. Potrošači su bili podijeljeni u 8 grupa i to po spolu (muški i ženski) i po starosti (do 15 god., od 15 do 25 god., od 25 do 50 god. i od 50 god.). Pri ocjenjivanju svojstava ploda jabuke najveća pozornost posvećena je vanjskim svojstvima i to boji kožice ploda, te veličini i obliku ploda. Kod svojstva boje kožice ploda jabuke, većina ispitanika bolje je vrednovala plodove s dopunskom crvenom bojom kožice, te plodove veće krupnoće. Pri ocjenjivanju unutarnjih svojstava veća pozornost posvećena je odnosu šećera i kiseline i bolje su vrednovani plodovi jabuka harmoničnog okusa. Muški i ženski ispitanici do 15 god. starosti podjednako su vrednovali plodove neovisno o boji kožice. Plodove harmoničnog okusa većom ocjenom su ocijenili muški ispitanici do 15 god. i od 25 do 50 god., te ženski ispitanici od 50 god. Muški ispitanici do 15 god., te ženski ispitanici od 50 god. bolje su vrednovali plodove jabuka manje konzistencije. Plodovi sorti Jonagold su najbolje vrednovani, a zatim plodovi sorte Idared. Plodovi sorte Granny Smith su najlošije vrednovani plodovi, jer nisu dospjeli za konzumaciju za vrijeme senzoričkog testa.
jabuka; sorte; tvrdoća; okus; aroma; senzoričko ocjenjivanje; potrošači različitog spola i starosti
nije evidentirano
engleski
Consumer sensory test evaluation of the apple quality in Pozega
nije evidentirano
cultivars; firmness; flavour; fruits; sensory evaluation; sex differences
nije evidentirano