Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 472475

Stotinu godina od objavljivanja prvih knjiga iz eksperimentalne psihologije u Hrvatskoj


Matešić, Krunoslav
Stotinu godina od objavljivanja prvih knjiga iz eksperimentalne psihologije u Hrvatskoj // XVII. dani psihologije - Sažetci radova / Sorić, Izabela ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana ; Penezić, Zvjezdan (ur.).
Zadar: Sveučilište u Zadru, Odjel za psihologiju, 2010. str. 78-78 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Stotinu godina od objavljivanja prvih knjiga iz eksperimentalne psihologije u Hrvatskoj
(One hundred years since the publication of the first experimental psychology books in Croatia)

Autori
Matešić, Krunoslav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XVII. dani psihologije - Sažetci radova / Sorić, Izabela ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana ; Penezić, Zvjezdan - Zadar : Sveučilište u Zadru, Odjel za psihologiju, 2010, 78-78

ISBN
978-953-7237-65-3

Skup
XVII. dani psihologije

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 27.-29.05.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Eksperimentalna psihologija; objavljivanje knjiga
(Experimental psychology; publication of book)

Sažetak
Navršilo se stotinu godina od kako je Hrvatski pedagoško-književni zbor objavio dva dvotomna izdanja Paje R. Radosavljevića posvećena eksperimentalnoj psihologiji (Radosavljević, 1908, 1909) i eksperimentalnoj pedagogiji (Radosavljević, 1910, 1912). U vrijeme objavljivanja ovih djela njihov autor već je bio trajno nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama. "Uvod u eksperimentalnu psihologiju" (I. dio, 314 str.), napisan 1906., objavljen 1908., sadrži uvod u psihološku metodologiju, dok je ostatak teksta posvećen osjetima. Drugi dio "Uvoda u eksperimentalnu psihologiju" (od 315. do 677 + XVIII str.), naslovljen "Nauka o složenim pojavama svijesti" bavi se percepcijom, emocijama, motivacijom i pamćenjem. Oba dijela su bogato ilustrirana. "Uvod u eksperimentalnu pedagogiju" (I. dio, 370 + II str.) trebalo bi svrstati u pedagošku psihologiju, s obzirom na imena na koja se autor poziva. No, analizirajući sadržaj knjige, to je uvod u antropološku psihologiju. Tekst se bavi problemima utjecaja naslijeđa i okoline na tjelesni i psihički razvoj čovjeka i sve skupa je obojeno izrazitim nativističkim interpretacijama. "Uvod u eksperimentalnu pedagogiju" (II. dio, 370 + VI str.) nosi podnaslov "Opća eksperimentalna didaktika", bavi se organizacijom nastave i učenja, školskim umorom, inteligencijom učenika, problemima discipline u školi i razvijanjem radnih navika kod učenika. U ovom dijelu je Binet-Simon-Goddard-Radosavljevićev test za ispitivanje inteligencije djece. Paja R. Radosavljević sutdirao je u Zürichu kod njemačko-švicarskog psihologa Ernesta Meumanna (1862.-1915.). Meumann je 1907. objavio "Vorlesungen zur Einführung in der experimentelle Pädegogik und ihre psychologischen Grundlagen" na temelju čega ga suvremeni povjesničari psihologije smatraju osnivačem školske psihologije u europskim razmjerima (Probst, 2005). Radosavljević je 1905. iselio u SAD, gdje je uspio postati redovitim sveučilišnim profesorom za eksperimentalnu pedagogiju na jednom sveučilištu u New Yorku. Radosavljevićeva djela zbog općih prilika koje su postojale pred I. svjetski rat nisu imale u našim uvjetima nekog većeg odjeka (Franković, 1971). U novije vrijeme se zbog nedovoljnog poznavanja života i rada ovog autora o njemu počinju pojavljivati neosnovane interpretacije o čemu će biti govora u priopćenju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Krunoslav Matešić, (118582)