Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 472106

ODREĐIVANJE ANTIAGREGACIJSKOG UČINKA FLAVONOIDA


Bojić, Mirza; Tomičić, Maja; Debeljak, Željko; Medić-Šarić, Marica; Tomić, Siniša
ODREĐIVANJE ANTIAGREGACIJSKOG UČINKA FLAVONOIDA // 4. hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem - knjiga sažetaka / Zorc, Branka (ur.).
Zagreb: Hrvatsko farmaceutsko društvo, 2010. str. 115-115 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
ODREĐIVANJE ANTIAGREGACIJSKOG UČINKA FLAVONOIDA
(DETERMINATION OF ANTIAGGREGATORY EFFECT OF FLAVONOIDS)

Autori
Bojić, Mirza ; Tomičić, Maja ; Debeljak, Željko ; Medić-Šarić, Marica ; Tomić, Siniša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
4. hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem - knjiga sažetaka / Zorc, Branka - Zagreb : Hrvatsko farmaceutsko društvo, 2010, 115-115

ISBN
978-953-96847-8-3

Skup
4. hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 27-30.05.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
ANTIAGREGACIJSKI UČINAK; FLAVONOIDI
(ANTIAGGREGATORY EFFECT; FLAVONOIDS)

Sažetak
U razvijenim zemljama veći dio populacije umire od posljedica kardiovaskularnih bolesti. Trombociti su uključeni u hemostazu, trombozu i upalne procese, a njihova nekontrolirana agregacija može dovesti do infarkta miokarda i cerebrovaskularnog inzulta. Stoga je jedan od najčešće primjenjivanih lijekova u prevenciji kardiovaskularnih bolesti acetilsalicilna kiselina koja svoj učinak postiže upravo blokadom agregacije trombocita. Zbog brojnih neugodnih nuspojava ovog lijeka, potraga za drugim lijekovima koji će inhibirati agregaciju trombocita već je niz godina od velikog interesa. Klopidogrel, sintetski derivat razvijen za istu namjenu, pokazuje neugodne nuspojave poput trombotične trombocitopenične purpure. Od izoliranih prirodnih spojeva takvo djelovanje pokazuju polifenoli, prvenstveno flavonoidi, i prirodni izvori bogati polifenolima kao što su vino (francuski paradoks), zeleni čaj (azijski paradoks), tamna čokolada, gingko, propolis. Ispitano je deset standarda flavonoida. Za određivanje učinka ispitivanih polifenola na agregaciju trombocita korišten je Multiplate® analizator. Kaskada agregacije potaknuta je slabim agonistom adenozin-difosfatom (ADPtest). Dobiveni rezultati uspoređeni su s literaturnim podatcima. Za statističku obradu podataka korišten je programski jezik R. Rezultati su prikazani kao minimalna antiagregacijska koncentracija (MaAC) što predstavlja najmanju koncentraciju flavonoida koja izaziva statistički značajno nižu agregaciju u odnosu na kontrolu. Ovakav pristup određivanju antiagregacijskog učinka predstavlja novitet s nekoliko aspekata. Određivanje se provodi u punoj krvi koristeći impedancijsku metodu, za razliku od dosada korištene spektrofotometrijske agregometrije u plazmi bogatoj trombocitima, dok odabir agonista agregacije omogućuje uvid u mehanizam djelovanja flavonoida.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, FarmacijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
006-0061117-1237 - Biološki aktivni spojevi, metaboliti i QSAR (Marica Medić-Šarić, )

Ustanove
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu