Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 47189

Suvremeni pogledi na sustav upravljanja brodograđevnim procesom


Čagalj, Ante; Markovina, Roko; Veža, Ivica
Suvremeni pogledi na sustav upravljanja brodograđevnim procesom // Zbornik radova XIV simpozija Teorija i praksa brodogradnje / Čalić, Bruno (ur.).
Rijeka: Tehnički fakultet, Rijeka, 2000. str. 69-80 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Suvremeni pogledi na sustav upravljanja brodograđevnim procesom
(Modern Views on the Management System in the Shipbuilding Process)

Autori
Čagalj, Ante ; Markovina, Roko ; Veža, Ivica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova XIV simpozija Teorija i praksa brodogradnje / Čalić, Bruno - Rijeka : Tehnički fakultet, Rijeka, 2000, 69-80

Skup
XIV Simpozij teorija i praksa brodogradnje

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 23-25.11.2000

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Metode upravljanja; brodograđevni proces; logistička podrška; poslovna uspješnost; isprekidan proces; smanjenje troškova gradnje
(Management methods; shipbuilding process; logistic support; business efficiency; intermittent process; construction cost reduction)

Sažetak
Kako je brodograđevni proizvodni proces veoma složeni poslovno - proizvodni sustav, važnost kvalitetnog upravljanja i njegove logističke podrške od iznimnog su značaja za postizanje poslovne uspješnosti. Ovo tim više što je brodograđevni proces isprekidan (diskontinuiran) jednako i u pripremnoj i u proizvodnoj etapi, s velikim brojem tijekova materijala i informacija. U cilju smanjenja vremena gradnje i zaliha na skladištu (nedovršena proizvodnja), odnosno smanjenja ukupnih troškova gradnje, danas su u svijetu prisutna intenzivna istraživanja u pravcu razvitka suvremenih metoda upravljanja i logistike brodograđevnog procesa. U radu je prikazano postojeće stanje na ovom planu u hrvatskom brodogradilištima, ali i svjetski trendovi, koji bi se morali, uz stanovite prilagodbe, primjenjivati u našim brodogradilištima, u svrhu konkurentnosti i poslovne uspješnosti, te je predložen mogući model sustava upravljanja za hrvatska brodogradilišta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
StrojarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
023042

Ustanove
Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Split