Nutritivna i gastronomska vrijednost maslinovog ulja (CROSBI ID 766241)
Druge vrste radova | popularni rad
Podaci o odgovornosti
Matek Sarić, Marijana
hrvatski
Nutritivna i gastronomska vrijednost maslinovog ulja
Masti su uz ugljikohidrate najvažniji izvor energije. Ljudski organizam zahtijeva da se iz masti dnevno podmiri 25 do 35% energetskih potreba, bilo da ih dobivamo iz hrane ili da ih mobiliziramo iz masnog tkiva. Sva ulja i masti sadrže istu količinu masnoća, odnosno, unošenjem 1 g ulja oslobađa se u organizmu 9 kcal. Ekstra djevičansko maslinovo ulje nije kaloričnije niti manje niti više od drugih ulja, ali budući da ima jači okus, često se upotrebljava u prehrani u manjoj količini. Stoga osim povoljnog sastava masnih kiselina, vitaminske i nevitaminske komponente koja ima antioksidativna svojstva to je još jedan dodatni razlog zašto se ekstra djevičansko maslinovo ulje preporučuje kao „masnoća izbora" posebno u bolesnih stanja kao npr. dijabetes, povišene masnoće u krvi, kardiovaskularne bolesti itd. Postoje zablude oko korištenja maslinovog ulja na visokim temperaturama. Prženjem s maslinovim uljem dobije se manje masna hrana, a više hrskava. Mast zamjenjuje vodu, tj. ulje samo obloži namirnicu hrskavom koricom, a namirnica je u biti iznutra skuhana. Za razliku od maslinova ulja, ostala sjemenska ulja prije prodiru u povrće ili meso i čine ga više masnim, a manje hrskavim.
nutritivna vrijednost ; kuhanje, zdravstvena vrijednost ; maslinovo ulje
nije evidentirano
engleski
Effect of cooking on olive oil nutrition
nije evidentirano
nutrition ; cooking, health value, olive oil
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Zdrav život, 2009 (69), str. 9-12.
2009.
nije evidentirano
objavljeno