Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Nutritivna i gastronomska vrijednost maslinovog ulja (CROSBI ID 766241)

Druge vrste radova | popularni rad

Matek Sarić, Marijana Nutritivna i gastronomska vrijednost maslinovog ulja // Zdrav život, 2009 (69), str. 9-12.. 2009.

Podaci o odgovornosti

Matek Sarić, Marijana

hrvatski

Nutritivna i gastronomska vrijednost maslinovog ulja

Masti su uz ugljikohidrate najvažniji izvor energije. Ljudski organizam zahtijeva da se iz masti dnevno podmiri 25 do 35% energetskih potreba, bilo da ih dobivamo iz hrane ili da ih mobiliziramo iz masnog tkiva. Sva ulja i masti sadrže istu količinu masnoća, odnosno, unošenjem 1 g ulja oslobađa se u organizmu 9 kcal. Ekstra djevičansko maslinovo ulje nije kaloričnije niti manje niti više od drugih ulja, ali budući da ima jači okus, često se upotrebljava u prehrani u manjoj količini. Stoga osim povoljnog sastava masnih kiselina, vitaminske i nevitaminske komponente koja ima antioksidativna svojstva to je još jedan dodatni razlog zašto se ekstra djevičansko maslinovo ulje preporučuje kao „masnoća izbora" posebno u bolesnih stanja kao npr. dijabetes, povišene masnoće u krvi, kardiovaskularne bolesti itd. Postoje zablude oko korištenja maslinovog ulja na visokim temperaturama. Prženjem s maslinovim uljem dobije se manje masna hrana, a više hrskava. Mast zamjenjuje vodu, tj. ulje samo obloži namirnicu hrskavom koricom, a namirnica je u biti iznutra skuhana. Za razliku od maslinova ulja, ostala sjemenska ulja prije prodiru u povrće ili meso i čine ga više masnim, a manje hrskavim.

nutritivna vrijednost ; kuhanje, zdravstvena vrijednost ; maslinovo ulje

nije evidentirano

engleski

Effect of cooking on olive oil nutrition

nije evidentirano

nutrition ; cooking, health value, olive oil

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zdrav život, 2009 (69), str. 9-12.

2009.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita