Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 471343

Beta glukan - kako ojačati imunološki sustav


Pavelić, Jasminka
Beta glukan - kako ojačati imunološki sustav // Hrvatski kongres o urogenitalnim i spolno prenosivim infekcijama / Škerk, Višnja (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo za urogenitalne i spolno prenosive infekcije, 2010. str. 36-36 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Beta glukan - kako ojačati imunološki sustav
(Beta glucan - how to improve the immune system)

Autori
Pavelić, Jasminka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Hrvatski kongres o urogenitalnim i spolno prenosivim infekcijama / Škerk, Višnja - Zagreb : Hrvatsko društvo za urogenitalne i spolno prenosive infekcije, 2010, 36-36

Skup
Hrvatski kongres o urogenitalnim i spolno prenosivim infekcijama

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14-16. 05. 2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Beta glukan; imunološki sustav
(Beta glucan; immune system)

Sažetak
Imunološki sustav čovjeka je složen sustav stanica, tkiva i organa koji štite organizam od infekcija uzrokovanih bakterijama, virusima, gljivicama, parazitima i različitim toksinima. Čine ga stanice koje se nalaze posvuda po tijelu (neutrofilni leukociti, makrofagi, limfociti T i B itd.) koje su na ključnim mjestima organizirane u tkiva i organe (limfni čvorovi, slezena i timus). Ako je oslabljena aktivnost imunološkog sustava podložniji smo različitim infekcijama. Brojni su čimbenici koji mogu oslabiti funkcioniranje sustava obrane. Uz stres, iscrpljenost i kronični umor, neprimjeren način prehrane, i različita patofiziološka stanja slabe imunološki sustav organizma. Stoga je poboljšanje aktivnosti obrambenog sustava ključna komponenta održanja zdravlja i borbe organizma protiv različitih bolesti. U znanstvenoj je zajednici općenito prihvaćeno da je najsnažniji poticatelj aktivnosti imunološkog sustava organizma polisaharid, 1, 6/1, 3 beta glukan, izoliran iz stijenke pakarskog kvasca (Saccharomyces cerevisiae). Beta glukan nije lijek, vitamin ili mineral!! To je prirodni, neprocesirani dodatak hrani. O biološkoj aktivnosti beta glukana objavljeni su brojni znanstveni članci koji opisuju njegov širok terapijski učinak. Zato se u kliničkoj upotrebi koristi za sprečavanje razvitka i liječenje različitih bolesti, kao što su npr. zloćudne bolesti, infekcije (virusi, bakterije, gljivice, paraziti), hiperholesteremije, dijabetes. Koristi se i za zacjeljenje rana i brži oporavak nakon izlaganja zračenju, poboljšanju crijevne flore i probave, liječenje čira, sindroma iritabilnog crijeva i svih stanja koja prati oslabljena aktivnost imunološkog sustava. Ni u jednoj znanstvenoj ili kliničkoj studiji nisu opaženi toksični ili bilo kakvi drugi negativni učinci beta glukana, a niti njegovo međudjelovanje s drugim lijekovima. Stoga je američko udruženje FDA klasifiralo beta glukan kao G-R-A-S (Generally Recognized as Safe) te je odobren kao prirodni dodatak prehrani („food supplement“). U Hrvatskoj ga proizvodi hrvatski proizvođač prirodnih dodataka prehrani, Aktival®, koji djeluje u sastavu farmaceutske grupe Farmal. Beta glukan ne sadrži aditive ili konzervanse, a zdravstveno je 100% siguran.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
098-0982464-2394 - Gensko liječenje tumora djelovanjem na molekule imunološkog sustava (Jasminka Pavelić, )

Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Jasminka Pavelić, (79061)