Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sirevi svijeta (CROSBI ID 563487)

Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa

Mikulec, Nataša Sirevi svijeta // Festival znanosti 2010 Zagreb, Hrvatska, 19.04.2010-24.04.2010

Podaci o odgovornosti

Mikulec, Nataša

hrvatski

Sirevi svijeta

U svijetu ima oko 2000 različitih naziva za oko 400-1000 vrsta sira. Sirevi se razlikuju po vrsti mlijeka od koje su proizvedeni, kemijskom sastavu, stupnju zrelosti, konzistenciji i zemlji podrijetla. Danas poznata imena sireva (Ementalac, Roquerfort, Gauda, Parmezan) svoj međunarodni ugled stekli su zahvaljujući dugogodišnjoj tradiciji lokalne proizvodnje. Lokaliteti u pojedinim zemljama razlikuju se prema specifičnosti proizvodnje sira. Tako npr. u Francuskoj postoji preko 100 različitih vrsta sireva proizvedenih od kozjeg mlijeka. Svaki sir trebao bi imati definirani vanjski izgled, konzistenciju, boju, miris i okus. Masa sira može varirati od nekoliko desetaka grama (svježi kozji sirevi) pa do stotinu kilograma (Ementalac). Tijekom zrenja koje može trajati od nekoliko dana pa do dvije godine formira se okus varira od blagog do pikantnog. Pojedine zemlje proslavljene su zahvaljujući svjetski poznatim sirevima kao što su Parmezan i Mozzarela u Italiji, Gauda i Edamac u Nizozemskoj, Camembert i Roquerfort u Francuskoj, Ementalac i Gruyere u Švicarskoj te Fetta u Grčkoj. Iako mala zemlja, Hrvatska se odlikuje velikim brojem tradicionalnih sireva. Neki od njih postali su poznati i u svjetskim razmjerima poput čuvenog Paškog sira.

sir; miris i okus sira

nije evidentirano

engleski

World cheeses

nije evidentirano

cheese; cheese flavour

nije evidentirano

Podaci o prilogu

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o skupu

Festival znanosti 2010

pozvano predavanje

19.04.2010-24.04.2010

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)