Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 470539

Utjecaj svjetla na prirodno pomlađivanje hrasta lužnjaka (Quercus robur L.) u park-šumi Maksimir u Zagrebu


Ostrogović, Maša Zorana; Sever, Krunoslav; Anić, Igor
Utjecaj svjetla na prirodno pomlađivanje hrasta lužnjaka (Quercus robur L.) u park-šumi Maksimir u Zagrebu // Šumarski list : znanstveno-stručno i staleško glasilo Hrvatskoga šumarskog društva, 134 (2010), 115-123 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj svjetla na prirodno pomlađivanje hrasta lužnjaka (Quercus robur L.) u park-šumi Maksimir u Zagrebu
(Influence of light on natural regeneration of Pedunculate oak (Quercus robur L.) in the Maksimir park-forest in Zagreb)

Autori
Ostrogović, Maša Zorana ; Sever, Krunoslav ; Anić, Igor

Izvornik
Šumarski list : znanstveno-stručno i staleško glasilo Hrvatskoga šumarskog društva (0373-1332) 134 (2010); 115-123

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Pomladna jezgra; razvojni stadiji; direktno i difuzno svjetlo; kvaliteta mladog naraštaja hrasta lužnjaka
(Regeneration gap; development stages; direct and diffuse light; quality of young Pedunculate oak growth)

Sažetak
U park-šumi Maksimir, u mješovitoj sastojini hrasta lužnjaka i običnoga graba (Carpino betuli- Quercetum roboris /Anić 1959/ Rauš 1969), analiziran je utjecaj svjetla na brojnost i kvalitetu mladog hrastovog naraštaja. Pokusna ploha obuhvatila je dvije pomladne jezgre u razvojnom stadiju mladika i površinu između jezgri u fazi ponika te mlađeg i starijeg pomlatka. Analiza podataka pokazala je da se prirodno pomlađivanje na malim površinama u park-šumi Maksimir odvija uspješno. Broj biljaka po jedinici površine je zadovoljavajući i iznosi 8, 3 kom/m2. Prema vrsti smjese to je mješovita sastojina hrasta lužnjaka i običnoga graba sa manjim udjelom divlje trešnje (Prunus avium L.), klena (Acer campestre L.), lipe (Tilia sp.) i mliječa (A. platanoides L.). Prednost mješovitih sastojina ogleda se u biološkoj i ekološkoj ravnoteži, a to su glavni ciljevi gospodarenja u park-šumi Maksimir. No, kvaliteta mladog naraštaja hrasta lužnjaka je upitna. Posljedica visoke gustoće biljaka na pomladnoj površini je visok prosječni koeficijent vitkosti mladog hrastovog naraštaja. Veliki udio deformiranih debala, loše razvijenih krošnji i prevelika zastupljenost korovske vegetacije posljedica su nenjegovanja pomlatka. Utvrđene su prosječne godišnje relativne vrijednosti difuznog i direktnog svjetla u pojedinim razvojnim stadijima hrasta lužnjaka. Ovisnost broja biljaka u različitim razvojnim stadijima o svjetlosnim uvjetima pojedinog mikrostaništa potvrđena je χ2 testom. Dobivena je jaka pozitivna linearna korelacija između prosječnog visinskog prirasta hrasta lužnjaka i vrijednosti direktnog svjetla (r=0, 5809).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
068-0682041-1950 - Dinamika obnove bukovo-jelovih prašuma hrvatskih Dinarida (Igor Anić, )

Ustanove
Šumarski fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus