Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Razlike u kutnim pomacima donjih ekstremiteta u izbačaju između boljih i lošijih bacača kugle (CROSBI ID 563344)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Harasin, Dražen ; Milanović, Dragan ; Milinović, Ivan Razlike u kutnim pomacima donjih ekstremiteta u izbačaju između boljih i lošijih bacača kugle // Zbornik radova 18. ljetne škole kineziologa RH "Metodički organizacijski oblici rada u područjima edukacije, sporta, sportske rekreacije i kineziterapije" / Neljak, Boris (ur.). Zagreb: Hrvatski kineziološki savez (HKS), 2009. str. 144-148

Podaci o odgovornosti

Harasin, Dražen ; Milanović, Dragan ; Milinović, Ivan

hrvatski

Razlike u kutnim pomacima donjih ekstremiteta u izbačaju između boljih i lošijih bacača kugle

Optimalne vrijednosti parametara horizontalne duljine leta kugle (o kojima ovisi rezultat u bacanju kugle), početne brzine, kuta izbačaja i visine izbačaja u relaciji su s individualnim kvalitetama sportaša (u prvom redu s kapacitetom eksplozivne snage i duljine tijela), ali i u relaciji s primjenom najprikladnije kretne strukture bacanja (Young, 2003., Lanka, 2000., Bartonietz, 1994.). Najveći prirast brzine kugle koja je najvažniji čimbenik rezultata podudara se akcijom bacača u drugoj dvopotpornoj fazi bacanja (85% početne brzine kugle). Početna brzina kugle (odnosno uspješnost, rezultat) često se objašnjava kroz prizmu povezanosti s prostorom kapaciteta snage donjih ekstremiteta (Zatsiorsky i sur. 1981.), pa treneri ponekad ističu da se kugla “baca nogama”. Čak su i rezultati nekih istraživanja (Milanović i sur., 1986., Milanović, 1976.) ukazali na diferenciranje među u bacanju kugle boljim i lošijim entitetima s obzirom na testove maksimalne snage kod kojih je potrebno angažiranje donjih ekstremiteta. No, na osnovi toga ipak ne možemo biti sigurni je li kvalitetniji bacači, u odnosu na manje kvalitetne, bacaju efikasnije zbog svoje sposobnosti da brže opružaju donje ekstremitete ili zbog toga što u drugu dvopotpornu fazu dolaze na više savijene zglobove što im omogućava veće kutne pomake, odnosno djelovanje na duljem putu u ovoj fazi tehnike, odnosno, ako je tako, zbog toga što koriste optimalnija rješenja u smislu zakona mehanike. Je li diferenciranje u kvaliteti rezultat samo razlike u snazi donjih ekstremiteta (brže ih opruže) ili je pod utjecajem drugih rješenja u kretanju (učine veći kutni pomak) još je uvijek otvoreno pitanje.

bacanje kugle; atletika

nije evidentirano

engleski

Differences in angular displacements of the lower extremity in throw between better and worse shot put throwers

nije evidentirano

shot put; track and field

nije evidentirano

Podaci o prilogu

144-148.

2009.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova 18. ljetne škole kineziologa RH "Metodički organizacijski oblici rada u područjima edukacije, sporta, sportske rekreacije i kineziterapije"

Neljak, Boris

Zagreb: Hrvatski kineziološki savez (HKS)

978-953-95082-5-6

Podaci o skupu

18. ljetna škole kineziologa RH "Metodički organizacijski oblici rada u područjima edukacije, sporta, sportske rekreacije i kineziterapije"

predavanje

01.01.2009-01.01.2009

Poreč, Hrvatska

Povezanost rada

Pedagogija