Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Funkcionalna svojstva brusnice (CROSBI ID 359446)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Stojanović, Nives Funkcionalna svojstva brusnice / Čačić Kenjerić, Daniela (mentor); Banjari, Ines (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2010

Podaci o odgovornosti

Stojanović, Nives

Čačić Kenjerić, Daniela

Banjari, Ines

hrvatski

Funkcionalna svojstva brusnice

Brusnica kao ljekovita biljka je već dugo poznata. Od listova i plodova se prave ljekoviti čajevi, od svježih plodova se prave sokovi, pripremaju džemovi i ukusni umaci i jela, a plodovi se mogu čuvati smrzavanjem ili sušenjem. Poseban značaj brusnice temelji se na aktivnosti antocijana (antocijanidina), poskupine spojeva iz grupe flavonoida, konkretno cijanidinima i petunidinima koji imaju odavno poznat antikancerogeni učinak. Bioflavonoidi imaju i jako antibakterijsko djelovanje tako su istraživanja pokazala da brusnice mogu spriječiti pojavu infekcije urinarnog trakta (E. colli). Također, brusnice djeluju na uništenje bakterije Helicobacter pylori, koja je uzročnik čira na želucu, smanjuju rizik od pojave bolesti zuba i zubnog mesa. Brusnica pomaže i pri obnovi vida, smanjuje šećer u krvi, što je itekako korisno za dijabetičare. Plodovi brusnice su iznimno cijenjeni u prehrani osoba izloženih stresu, te u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Sveukupno gledano, brusnica je značajna funkcionalna namirnica koja predstavla neiscrpan izvor istraživanja.

brusnica; bioflavonoidi; antibakterijsko djelovanje; infekcije urinarnog trakta; prevencija kardiovaskularnih bolesti

nije evidentirano

engleski

Functional properties of cranberries

Cranberry is a well known medicinal plant. Fruits and leafs are used to make medicinal teas, and fresh fruits to make juice, prepare jams, tasteful souces and dishes. Fruits can also be stored by freezing or drying. Special importance of cranberry is based on the presence of antocianes (antocianidines), specificaly cianidines and petunidines, which have strong anticancerogenic effect. Bioflavonoids have also shown antibacterial activity, and researches have shown that they can prevent infections of urinary tract (E.colli). Also, cranberries are good in reducing Heliobacter pylori which causes ulcer, and may reduce the amount of dental plaque-causing oral bacteria. Cranberries help in regeneration of vision, and decreases blood sugar, what is very important for diabetics. Cranberry fruits are especially appreciated in the nutrition of people exposed to stress, and in prevention of cardiovascular diseases. Altogether, cranberry represents an important functional product and inexhaustible source of many researches.

cranberry; bioflavonoids; antibacterial activity; infections of urinary tract; prevention of cardiovascular diseases

nije evidentirano

Podaci o izdanju

20

05.05.2010.

obranjeno

109:520623

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija, Nutricionizam

Poveznice