Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 470330

Funkcionalna svojstva brusnice


Stojanović, Nives
Funkcionalna svojstva brusnice 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Naslov
Funkcionalna svojstva brusnice
(Functional properties of cranberries)

Autori
Stojanović, Nives

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
07. 04

Godina
2010

Stranica
20

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Neposredni voditelj
Banjari, Ines

Ključne riječi
Brusnica; bioflavonoidi; antibakterijsko djelovanje; infekcije urinarnog trakta; prevencija kardiovaskularnih bolesti
(Cranberry; bioflavonoids; antibacterial activity; infections of urinary tract; prevention of cardiovascular diseases)

Sažetak
Brusnica kao ljekovita biljka je već dugo poznata. Od listova i plodova se prave ljekoviti čajevi, od svježih plodova se prave sokovi, pripremaju džemovi i ukusni umaci i jela, a plodovi se mogu čuvati smrzavanjem ili sušenjem. Poseban značaj brusnice temelji se na aktivnosti antocijana (antocijanidina), poskupine spojeva iz grupe flavonoida, konkretno cijanidinima i petunidinima koji imaju odavno poznat antikancerogeni učinak. Bioflavonoidi imaju i jako antibakterijsko djelovanje tako su istraživanja pokazala da brusnice mogu spriječiti pojavu infekcije urinarnog trakta (E. colli). Također, brusnice djeluju na uništenje bakterije Helicobacter pylori, koja je uzročnik čira na želucu, smanjuju rizik od pojave bolesti zuba i zubnog mesa. Brusnica pomaže i pri obnovi vida, smanjuje šećer u krvi, što je itekako korisno za dijabetičare. Plodovi brusnice su iznimno cijenjeni u prehrani osoba izloženih stresu, te u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Sveukupno gledano, brusnica je značajna funkcionalna namirnica koja predstavla neiscrpan izvor istraživanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Milena Mandić, )

Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek