Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 470259

Roditeljsko ponašanje zaposlenih roditelja: povezanost s objektivnim obilježjima posla i subjektivnim doživljajem odnosa roditeljske i radne uloge


Sočo, Mateja; Keresteš, Gordana
Roditeljsko ponašanje zaposlenih roditelja: povezanost s objektivnim obilježjima posla i subjektivnim doživljajem odnosa roditeljske i radne uloge // Društvena istraživanja, 20 (2011), 3; 647-669 doi:10.5559/di.20.3.03 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Roditeljsko ponašanje zaposlenih roditelja: povezanost s objektivnim obilježjima posla i subjektivnim doživljajem odnosa roditeljske i radne uloge
(Parenting behaviors of employed parents: relationships with objective job characteristics and subjective experiences of parenting-work interaction)

Autori
Sočo, Mateja ; Keresteš, Gordana

Izvornik
Društvena istraživanja (1330-0288) 20 (2011), 3; 647-669

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Majke; očevi; posao; sukob roditeljske i radne uloge; roditeljsko ponašanje
(Mothers; fathers; job; parent-employee interrole conflict; parenting behavior)

Sažetak
Polazeći od modela determinanti roditeljskog ponašanja (Belsky, 1984.), u ovom radu ispitana je povezanost roditeljskoga ponašanja zaposlenih roditelja s objektivnim obilježjima posla i roditeljevim subjektivnim doživljajem odnosa između roditeljske i radne uloge. U istraživanju su sudjelovala 162 zaposlena oca i 380 zaposlenih majki, koji su imali djecu od 3 do 16 godina. Podaci su prikupljeni online upitnicima primijenjenim na internetu. Rezultati su pokazali da su karakteristike posla u nešto većoj mjeri povezane s roditeljskim ponašanjem očeva nego majki, osobito kad se razmatra negativno roditeljstvo. U roditelja obaju spolova subjektivni doživljaj posla jače je povezan s roditeljskim ponašanjem od objektivnih obilježja posla. Najznačajniji prediktori roditeljskoga ponašanja roditelja obaju spolova bili su doživljaj ometanja radne uloge roditeljskom i procjena važnosti roditeljske uloge. Majčino roditeljstvo bilo je značajno povezano i s procjenom važnosti radne uloge. Raspravljene su teorijske i praktične implikacije dobivenih nalaza i dane smjernice za buduća istraživanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-1301683-1400 - Ličnost roditelja i roditeljstvo tijekom tranzicije djeteta u adolescenciju (Gordana Keresteš, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Gordana Keresteš, (180331)

Časopis indeksira:


  • Current Contents Connect (CCC)
  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Social Science Citation Index (SSCI)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Sociological Abstracts


Citati