Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 469923

Papinski posjedi na istočnojadranskim prostorima


Škegro, Ante
Papinski posjedi na istočnojadranskim prostorima // Znanstveni skup "100 godina Arheološkog muzeja Istre u Puli. Nova istraživanja u Hrvatskoj" / Komšo, Darko (ur.).
Pula: Hrvatsko arheološko društvo ; Arheološki muzej Istre u Puli, 2010. str. 245-255 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Papinski posjedi na istočnojadranskim prostorima
(Papal estates on the Eastern Adriatic)

Autori
Škegro, Ante

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Znanstveni skup "100 godina Arheološkog muzeja Istre u Puli. Nova istraživanja u Hrvatskoj" / Komšo, Darko - Pula : Hrvatsko arheološko društvo ; Arheološki muzej Istre u Puli, 2010, 245-255

ISBN
978-953-6335-02-2

Skup
Znanstveni skup "100 godina Arheološkog muzeja Istre u Puli: nova istraživanja u Hrvatskoj"

Mjesto i datum
Pula, Republika Hrvatska, 08.-12.10.2002

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Istočnojadranski prostori; Katolička Crkva; papinski posjedi
(Eastern Adriatic Region; Catholic Church; Papal estates)

Sažetak
U korespondenciji dvojice rimskih biskupa, Vigilija (537.-555.) i Grgura I. Velikog (590.-604.), pronalaze se podaci i o patrimoniju sv. Petra u Prevalitani (patrimonium Praevalitanum), Dalmaciji (Dalmatiarum patrimonium, patrimonium in Dalmatia) i u Istri – zajedno s ravenskim (patrimonium Ravennate et Histrianum). Upravitelji patrimonija sv. Petra u Dalmaciji (rectores) bili su ujedno i papinski predstavnici u Salonitanskoj, odnosno Dalmatinskoj crkvi. Kao papinski predstavnici, unatoč činjenici da su bili s nižim crkvenim redovima, imali su iznimno velike ovlasti spram dalmatinskoga i salonitanskog visokog klera. Od kaja 6. st. u vrelima se više ne spominje papinski patrimonij na istočnojadrinskim prostorima. Ipak, nije isključeno da je postojao i u narednim stoljećima te da su prihodi ubirani od papinskog patrimonija služili za otkup zarobljenika u Dalmaciji i Istri u vrijeme pape Ivana IV. (640.-642.). Nije jasno kad su rimske pape izgubili svoje posjede na istočnojadranskim prostorima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0019012

Ustanove
Hrvatski institut za povijest, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ante Škegro, (206940)