Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prihvatljivost meda bagrema, medljikovca i nadomjeska za med (CROSBI ID 359399)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jakupić, Željka Prihvatljivost meda bagrema, medljikovca i nadomjeska za med / Perl Pirički, Antonija (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2010

Podaci o odgovornosti

Jakupić, Željka

Perl Pirički, Antonija

hrvatski

Prihvatljivost meda bagrema, medljikovca i nadomjeska za med

Na području republike Hrvatske postoji puno vrsta meda, no medljikovac je nešto slabije poznat, kao i nadomjestak za med koji je dobiven industrijski i uglavnom namijenjen osobama s poremećenim metabolizmom ugljikohidrata. Zadatak ovog rada bio je ispitati prihvatljivost ponuđenih uzoraka, te koliko je nadomjestak za med odgovarajuća zamjena medu i istražiti koliko su ljudi upoznati s medljikovcem. Istraživanje je uključivalo 274 ispitanika (139 iz Podravine i 135 iz Slavonije) u dobi 18 do 0 godina, a provela ga je trenirana osoba na centralnoj lokaciji, na sajmu gdje se očekivao velik broj potencijalnih potrošača. Ispitanici su ocjenjivali boju, miris i okus meda bagrema, medljikovca i nadomjeska za med. Rezultati istraživanja su pokazali da je vrlo mali broj ispitanika upoznat s medljikovcem, svega 21% ispitanika. Ukupno gledano, najprihvatljivijim se pokazao med bagrema, iako ni medljikovac ni nadomjestak za med nisu znatno slabije prihvaćeni, te se tako nadomjestak za med pokazao kao odgovarajuća zamjena pravom medu. Gledano prema spolu, može se uočiti da su ženama gotovo sve karakteristike ponuđenih uzoraka prihvatljive, a statistički značajna razlika je uočena kod mirisa meda bagrema (p<0, 05). Promatranjem regija je uočena veća prihvatljivost organoleptičkih svojstava uzoraka kod Slavonaca u odnosu na Podravce, sa statistički značajnom razlikom prihvatljivosti boje, mirisa i okusa medljikovca (p<0, 001), te mirisa (p<0, 001) i okusa (p<0, 05) nadomjeska za med.

med bagrema; medljikovac; nadomjestak za med; prihvatljivost potrošača

nije evidentirano

engleski

Acceptance of acacia honey, honeydew and subtitute for honey

nije evidentirano

acacia honey; honeydew honey; substitute for honey; consumer acceptability

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46

16.02.2010.

obranjeno

109:335874

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice