Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Nutritivna i zdravstvena vrijednost fermentiranih mlijeka (CROSBI ID 163734)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Tudor, Milna ; Havranek, Jasmina Nutritivna i zdravstvena vrijednost fermentiranih mlijeka // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 4 (2009), 3/4; 85-91

Podaci o odgovornosti

Tudor, Milna ; Havranek, Jasmina

hrvatski

Nutritivna i zdravstvena vrijednost fermentiranih mlijeka

Fermentirana mlijeka danas čine najpopularniju skupinu funkcionalne hrane. U radu je prikazana nutritivna vrijednost fermentiranih mlijeka te njihov pozitivan učinak na zdravlje čovjeka što uključuje poboljšanje metabolizma laktoze, prevenciju i terapiju dijareje i urogenitalnih infekcija, prevenciju krvožilnih bolesti, osteoporoze i tumora te održavanje optimalne tjelesne mase. Nutritivna vrijednost fermentiranih mlijeka prvenstveno ovisi o nutritivnoj vrijednosti mlijeka kao sirovine te primjenjenoj mikrobnoj kulturi. No njihova nutritivna vrijednost, a time i zdravstvena svojstva mogu se povećati dodatkom probiotičkih mikroorganizama, mlijeka u prahu, sirutke u prahu, voćnih dodataka, vlakana ili vitamina.

fermentirana mlijeka; nutritivna i zdravstvena vrijednost

nije evidentirano

engleski

The nutritional value and health benefits of fermented milk

nije evidentirano

fermented milks; nutritive value; health benefits

nije evidentirano

Podaci o izdanju

4 (3/4)

2009.

85-91

objavljeno

1847-3423

1847-7461

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice