Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 469395

Identitetska mapa i urbana komunikacija. Prilog teorijskom promišljanju zatečenog identiteta i metodologijskom temeljenju projektiranog identiteta


Vukić, Feđa; Paškvan, Branimir
Identitetska mapa i urbana komunikacija. Prilog teorijskom promišljanju zatečenog identiteta i metodologijskom temeljenju projektiranog identiteta // Acta Turistica Nova, 3 (2009), 1; 47-71 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Identitetska mapa i urbana komunikacija. Prilog teorijskom promišljanju zatečenog identiteta i metodologijskom temeljenju projektiranog identiteta
(The identity map and urban communication. A contribution to a theoretical approach to given identity and to the creation of a methodological basis for projected identity)

Autori
Vukić, Feđa ; Paškvan, Branimir

Izvornik
Acta Turistica Nova (1846-4394) 3 (2009), 1; 47-71

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Identitet ; zajednica ; identitetska mapa ; identitetska razmjena
(Identity ; community ; identity map ; identity exchange)

Sažetak
U članku se teorijski i kritički analizira anglosaksonski fenomen "branda" i primjeri, nerijetko, nekritičke primjene na stvaranje projektiranog identiteta zajednice. Polazeći od teze da komunikacijski projekt za bilo koju vrst zajednice /grad, regija, država itd./ ne može metodički biti jednak identitetu "mrtvog" proizvoda u članku autori razvijaju elemente pristupa lokalnom "brandingu" rabeći sklop "identitetskog sustava" kao primjereniji alat, budući da on omogućuje uključivanje lokalnih posebnosti u identitetsko polje. Također se upućuje i na razliku između "zatečenog" i "projektiranog" identiteta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Arhitektura i urbanizamPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
194-0000000-3749 - Odnos kultura-društvo u hrvatskoj modernizaciji (Ivan Rogić, )

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Feđa Vukić, (285161)