Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 469293

Aktivnost superoksid dismutaze i peroksidaze u embriogenom tkivu bundeve (Cucurbita pepo L.)


Boljkovac, Anamarija
Aktivnost superoksid dismutaze i peroksidaze u embriogenom tkivu bundeve (Cucurbita pepo L.) 2010., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Aktivnost superoksid dismutaze i peroksidaze u embriogenom tkivu bundeve (Cucurbita pepo L.)
(The activity of superoxid dismutase and peroxidase in embriogenic tissue of pumpkin (Cucurbita pepo L.))

Autori
Boljkovac, Anamarija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.04

Godina
2010

Stranica
40

Mentor
Radić Brkanac, Sandra

Ključne riječi
Bundeva; somatska embriogeneza; superoksid dismutaza; peroksidaza
(Pumpkin; somatic embryogenesis; superoxide dismutase; peroxidase)

Sažetak
Somatska embriogeneza je pojava nastanka embrija iz somatskih stanica. Iz somatskih embrija mogu se razviti čitave biljke sličnim načinom na koji nastaju iz zigotskih embrija. Osim dodatkom hormona 2, 4D, somatska embriogeneza se u bundevi (Cucurbita pepo L.) može potaknuti i na podlozi bez hormona uz dodatak amonijevih iona. Upotrebom NH4+ kao jedinog izvora dušika u embriogenom tkivu bundeve prevladavaju globularni embriji dok dodatak reduciranih (NH4+) i nereduciranih (NO3-) oblika dušikovih soli potiče sazrijevanje embrija. U ovom su radu praćene promjene u razvoju embrija bundeve određivanjem aktivnosti antioksidacijskih enzima – superoksid dismutaze (SOD) i peroksidaze uz dva supstrata pirogalol (PPOD) i gvajakol (GPOD). Embriogeno tkivo uzgajano je uz različite izvore dušika i regulatora rasta. Za analizu aktivnosti enzima SOD i nespecifičnih POD, uzorci embriogenog tkiva bundeve uzimani su nakon 4, 8 i 11 dana. Rezultati ovog rada pokazuju da postoji korelacija između aktivnosti SOD i PPOD kao biokemijskih pokazatelja razvoja i stresa i razvojnih stadija u embriogenoj kulturi bundeve uzgajane na podlogama s različitim izvorima dušikovih soli i regulatora rasta ; općenito aktivnost SOD i PPOD bila je povećana u proembriogenom tkivu bundeve, a smanjena u embriogenim linijama bundeve s odvedenijim stadijima somatskih embrija. Stoga se može zaključiti da bi se ti enzimi (posebice PPOD) mogli koristiti kao rani pokazatelji embriogeneze i diferencijacije. Na osnovu aktivnosti SOD u tkivima uzgojenim uz različite izvore i količinu dušika, nije moguće utvrditi dovodi li 1mM NH4Cl do oksidacijskog stresa jer se aktivnost tog enzima nije razlikovala između različitih podloga.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
119-1191196-1202 - Molekularni mehanizmi odgovora hrvatskih endemičnih i rijetkih biljaka na stres (Branka Pevalek-Kozlina, )

Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb