Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 469037

Osobine sorata šipka (Punica granatum L.) Glavaš i Paštrun


Ugarković, Jelena; Radunić, Mira; Kozina, Antonela; Čmelik, Zlatko
Osobine sorata šipka (Punica granatum L.) Glavaš i Paštrun // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 15 (2009), 3-4; 87-93 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Osobine sorata šipka (Punica granatum L.) Glavaš i Paštrun
(Characteristics of pomegranate (Punica granatum L.) cultivars Glavaš and Paštrun)

Autori
Ugarković, Jelena ; Radunić, Mira ; Kozina, Antonela ; Čmelik, Zlatko

Izvornik
Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva (1330-6626) 15 (2009), 3-4; 87-93

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Kemijske osobine; pomološke osobine; sorte; šipak
(Chemical characteristics; cultivars; pomegranate; pomological characteristics)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na autohtonim sortama šipka Glavaš i Paštrun uzgojenim na području zapadne Hercegovine. Analizirane su pomološke (širina i visina ploda, masa ploda i zrna, masa 100 zrna, randman zrna, sadržaj soka, debljina kore, visina i promjer čaške) i kemijske osobine ploda (suha tvar, ukupna kiselost, pH, sadržaj K+ i NO3 - iona, ukupni i reducirajući šećeri) te boja zrna. Dobiveni rezultati pokazali su značajne razlike između istraživanih sorata. Sorta Glavaš ima veću masu ploda i zrna, veći sadržaj ukupnih kiselina, viši pH i veći sadržaj K+. Prema kemijskom sastavu obadvije sorte pripadaju skupini kiselih sorata te su pogodne za proizvodnju sokova.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
091-0910468-0166 - Vrednovanje, zaštita i upotreba genetskih resursa masline (Slavko Perica, )
178-0910468-2710 - Evaluacija uzgajanih trešanja i višnje Maraske u mediteranskom dijelu Hrvatske (Zlatko Čmelik, )

Ustanove
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split,
Agronomski fakultet, Zagreb

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
  • CAB Abstracts
  • FOOD SCI.& TECH.ABS.