Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 468873

Uloga i utjecaj masovnih medija na razvoj terorizma


Penić Sirak Matea
Uloga i utjecaj masovnih medija na razvoj terorizma 2015., diplomski rad, diplomski, Veleučilište Velika Gorica, Velika Gorica


Naslov
Uloga i utjecaj masovnih medija na razvoj terorizma
(The role and influence of mass media on the development of terrorism)

Autori
Penić Sirak Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Veleučilište Velika Gorica

Mjesto
Velika Gorica

Datum
08. 10

Godina
2015

Stranica
56

Mentor
Mihaljević, Branko

Neposredni voditelj
Mihaljević, Branko

Ključne riječi
Djelovanje; etičnost; globalizacija; izazovi; manipulacija; masovni mediji; propaganda; terorizam; uloga; utjecaj
(Action; challenges; control; ethics; evolution; globalization; impact; manipulation; mass media; propaganda; role; tasks; terrorism)

Sažetak
Suvremeni terorizam medijski je orijentirani terorizam. Rani začeci medijskog izvještavanja o terorizmu dali su naslutiti obostranu korist između ova dva subjekta. Mediji su, izvještavajući o senzacionalističkim temama postizali svoje ciljeve u smislu traženja i prijenosa istine, te ostvarivanja profita. Teroristi su, sa druge strane, putem medija svoj utjecaj ostvarili u svom kutku medijski osvještene javnosti. Povećanjem svijesti o mogućnostima iskorištavanja uloge i zadaće medija, medijske kuće uvelike se ograđuju od prenošenja vijesti na ovaj način koji ide na ruku terorističkim namjerama. U današnjim izvještavanjima, mediji posvećuju posebnu pozornost jeziku kojim opisuju teroristička djelovanja, ali i restrikciji u prijenosu grafičkih potresnih slika. Stoga je danas koncept medijskog integriteta posebno naglašen u medijskom djelovanju, a obuhvaća one vrijednosti koje omogućavaju djelovanje u svrhu javnog interesa. Kao temelj demokratskog društva, medijska uloga vezana je uz pravo javnosti da bude upoznata s pitanjima od javnog interesa te je time izvještavanje o terorističkom djelovanju i prijetnjama neizbježno.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet političkih znanosti, Zagreb