Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 468732

Metoda, algoritam i program za konkurentnu validaciju mjernih instrumenata pod konfirmativnim i eksplorativnim modelom komponentne analize


Momirović, Konstantin; Erjavec, Nataša; Radaković, Jovanka
Metoda, algoritam i program za konkurentnu validaciju mjernih instrumenata pod konfirmativnim i eksplorativnim modelom komponentne analize // Primjenjena psihologija, 9 (1988), 3-4; 157-162 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Metoda, algoritam i program za konkurentnu validaciju mjernih instrumenata pod konfirmativnim i eksplorativnim modelom komponentne analize
(Method, algorithm and program for concurrent validation of measuring instruments under confirmative and explorative models of component analysis)

Autori
Momirović, Konstantin ; Erjavec, Nataša ; Radaković, Jovanka

Izvornik
Primjenjena psihologija (0351-2649) 9 (1988), 3-4; 157-162

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Faktorska analiza; eksplorativni modeli; konfirmativni modeli
(Factor analysis; expolorative models; confirmative models)

Sažetak
U radu je predložena metoda za konkurentnu validaciju mjernih instrumenata pod konfirmativnim i eksplorativnim modelom komponentne analize. Metode se baziraju na matrici podataka dobivenih na temelju konkretnog empirijskog istraživanja. Konfirmativna analiza definirana je ortonormalnom transformacijom zadržanih desnih svojstvenih faktora matrice podataka prema nekoj hipotetskoj matrici sklopa, a eksplorativna analiza ortonormalnom transformacijom tih faktora tako da se ekstremizira neka parsimonijska funkcija. Obje analize daju kose latentne dimenzije u prostoru entiteta, ali ortogonalne u prostoru varijabli, pa se relacije rezultata dobivenih konfirmativnom i eksplorativnom analizom mogu definirati na vrlo jednostavan način. Matematička svojstva modela su jasna i razgovijetna, a algebarske i geometrijske reprezentacije dobivenih rezultata međusobno komparabilne. Oba modela omogućuju izračunavanje, a ne samo procjenu vrijednosti ispitanika na latentnim dimenzijama. Prostori u kojima leže entiteti i metrike prostora u kojima leže varijable, za oba modela su identični i sukladni s metrikama prostora u kojima leže standardni rezultati mjernih instrumenata. Predloženi postupak je jednostavan i implementiran u MACRO programu napisanom u GENSTAT jeziku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Kineziološki fakultet, Zagreb