Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 468592

Utjecaj odnosa K/(Ca+Mg) u lišću vinove loze na količinu šećera i ukupnih kiselina u moštu


Čoga, Lepomir; Slunjski, Sanja; Herak Ćustić, Mirjana; Petek, Marko; Gluhić, David
Utjecaj odnosa K/(Ca+Mg) u lišću vinove loze na količinu šećera i ukupnih kiselina u moštu // Zbornik sažetaka / Marić, S. ; Lončarić, Z. (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009. str. 273-274 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj odnosa K/(Ca+Mg) u lišću vinove loze na količinu šećera i ukupnih kiselina u moštu
(Influence of K/(Ca+Mg) ratio in grapevine leaves upon sugar and total acid contents of must)

Autori
Čoga, Lepomir ; Slunjski, Sanja ; Herak Ćustić, Mirjana ; Petek, Marko ; Gluhić, David

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka / Marić, S. ; Lončarić, Z. - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009, 273-274

ISBN
978-953-6331-68-0

Skup
44. hrvatski i 4. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.-20.02.2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kationski odnos; šećeri; mošt; kiseline; vinova loza
(cation ratio; sugars; must; acids; grapevine)

Sažetak
Utjecaj odnosa K/(Ca+Mg) u lišću vinove na količinu šećera i ukupnih kiselina u moštu istraživan je na sorti Souvignon bijeli (podloga SO4) tijekom 2007. i 2008. godine na području Plešivičkog vinogorja. Pokus je postavljen na tri podtipa vitisola: distrični kambisol (jako kiselo tlo), pseudoglej (kiselo tlo) i rendzina na laporu (karbonatno tlo). Uzorci lišća za analizu uzimani su tri puta tijekom vegetacije: u fazi cvatnje, fazi šare i u berbi. Količina K određena je plamenfotometrijski, količine Ca i Mg atomskom apsorpcijom. Količina šećera u moštu određena je refraktometrom, a ukupne kiseline titrimetrijski. Trend povećanja količine Ca prema kraju vegetacije zabilježen je u obje istraživane godine na sva tri tla, a sličan trend prisutan je i kod Mg. Količine K u 2008. u odnosu na 2007. godinu, te početkom vegetacije u odnosu na berbu bile su nešto veće. Količina šećera u moštu kretala se u rasponu od 21.6-27.0 % Brixa u 2007., te 22.3-27.3 % Brixa u 2008. godini. Utvrđene količine ukupnih kiselina bile su od 5.44-7.06 g/L u 2007., te 4.06-6.09 u 2008. godini. U odnosu na količine pojedinih elemenata u lišću vinove loze, za kvalitetu grožđa i mošta puno je važniji odnos K/(Ca+Mg). U provedenim istraživanjima utvrđene su, obzirom na dinamiku K, Ca i Mg, i značajne promjene odnosa K/(Ca+Mg). Odnos K/(Ca+Mg) bio je najširi u 2007. i 2008. godini na sva tri tla (0.62, odnosno 0.91) u fazi cvatnje, dok je najuži bio u fazi berbe (0.14, odnosno 0.18). Odnos K/(Ca+Mg) imao je značajniji utjecaj na količinu ukupnih kiselina, nego na količinu šećera u moštu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1781845-1835 - Utjecaj reakcije tla na dinamiku teških metala u sustavu tlo-voda-vinova loza (Lepomir Čoga, )
178-1781845-1915 - Smjernice za kontroliranu ishranu vinove loze i proizvodnju vina (Mirjana Herak Ćustić, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Čoga, Lepomir; Slunjski, Sanja; Herak Ćustić, Mirjana; Petek, Marko; Gluhić, David
Utjecaj odnosa K/(Ca+Mg) u lišću vinove loze na količinu šećera i ukupnih kiselina u moštu // Zbornik sažetaka / Marić, S. ; Lončarić, Z. (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009. str. 273-274 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Čoga, L., Slunjski, S., Herak Ćustić, M., Petek, M. & Gluhić, D. (2009) Utjecaj odnosa K/(Ca+Mg) u lišću vinove loze na količinu šećera i ukupnih kiselina u moštu. U: Marić, S. & Lončarić, Z. (ur.)Zbornik sažetaka.
@article{article, year = {2009}, pages = {273-274}, keywords = {cation ratio, sugars, must, acids, grapevine}, isbn = {978-953-6331-68-0}, title = {Influence of K/(Ca+Mg) ratio in grapevine leaves upon sugar and total acid contents of must}, keyword = {cation ratio, sugars, must, acids, grapevine}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }