Utjecaj odnosa K/(Ca+Mg) u lišću vinove loze na količinu šećera i ukupnih kiselina u moštu (CROSBI ID 562986)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Čoga, Lepomir ; Slunjski, Sanja ; Herak Ćustić, Mirjana ; Petek, Marko ; Gluhić, David
hrvatski
Utjecaj odnosa K/(Ca+Mg) u lišću vinove loze na količinu šećera i ukupnih kiselina u moštu
Utjecaj odnosa K/(Ca+Mg) u lišću vinove na količinu šećera i ukupnih kiselina u moštu istraživan je na sorti Souvignon bijeli (podloga SO4) tijekom 2007. i 2008. godine na području Plešivičkog vinogorja. Pokus je postavljen na tri podtipa vitisola: distrični kambisol (jako kiselo tlo), pseudoglej (kiselo tlo) i rendzina na laporu (karbonatno tlo). Uzorci lišća za analizu uzimani su tri puta tijekom vegetacije: u fazi cvatnje, fazi šare i u berbi. Količina K određena je plamenfotometrijski, količine Ca i Mg atomskom apsorpcijom. Količina šećera u moštu određena je refraktometrom, a ukupne kiseline titrimetrijski. Trend povećanja količine Ca prema kraju vegetacije zabilježen je u obje istraživane godine na sva tri tla, a sličan trend prisutan je i kod Mg. Količine K u 2008. u odnosu na 2007. godinu, te početkom vegetacije u odnosu na berbu bile su nešto veće. Količina šećera u moštu kretala se u rasponu od 21.6-27.0 % Brixa u 2007., te 22.3-27.3 % Brixa u 2008. godini. Utvrđene količine ukupnih kiselina bile su od 5.44-7.06 g/L u 2007., te 4.06-6.09 u 2008. godini. U odnosu na količine pojedinih elemenata u lišću vinove loze, za kvalitetu grožđa i mošta puno je važniji odnos K/(Ca+Mg). U provedenim istraživanjima utvrđene su, obzirom na dinamiku K, Ca i Mg, i značajne promjene odnosa K/(Ca+Mg). Odnos K/(Ca+Mg) bio je najširi u 2007. i 2008. godini na sva tri tla (0.62, odnosno 0.91) u fazi cvatnje, dok je najuži bio u fazi berbe (0.14, odnosno 0.18). Odnos K/(Ca+Mg) imao je značajniji utjecaj na količinu ukupnih kiselina, nego na količinu šećera u moštu.
kationski odnos; šećeri; mošt; kiseline; vinova loza
nije evidentirano
engleski
Influence of K/(Ca+Mg) ratio in grapevine leaves upon sugar and total acid contents of must
nije evidentirano
cation ratio; sugars; must; acids; grapevine
nije evidentirano
Podaci o prilogu
273-274.
2009.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka
Marić, S. ; Lončarić, Z.
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-6331-68-0
Podaci o skupu
44.hrvatski i 4. Međunarodni simpozij agronoma
predavanje
16.02.2009-20.02.2009
Opatija, Hrvatska