Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj odnosa K/(Ca+Mg) u lišću vinove loze na količinu šećera i ukupnih kiselina u moštu (CROSBI ID 562986)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Čoga, Lepomir ; Slunjski, Sanja ; Herak Ćustić, Mirjana ; Petek, Marko ; Gluhić, David Utjecaj odnosa K/(Ca+Mg) u lišću vinove loze na količinu šećera i ukupnih kiselina u moštu // Zbornik sažetaka / Marić, S. ; Lončarić, Z. (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009. str. 273-274

Podaci o odgovornosti

Čoga, Lepomir ; Slunjski, Sanja ; Herak Ćustić, Mirjana ; Petek, Marko ; Gluhić, David

hrvatski

Utjecaj odnosa K/(Ca+Mg) u lišću vinove loze na količinu šećera i ukupnih kiselina u moštu

Utjecaj odnosa K/(Ca+Mg) u lišću vinove na količinu šećera i ukupnih kiselina u moštu istraživan je na sorti Souvignon bijeli (podloga SO4) tijekom 2007. i 2008. godine na području Plešivičkog vinogorja. Pokus je postavljen na tri podtipa vitisola: distrični kambisol (jako kiselo tlo), pseudoglej (kiselo tlo) i rendzina na laporu (karbonatno tlo). Uzorci lišća za analizu uzimani su tri puta tijekom vegetacije: u fazi cvatnje, fazi šare i u berbi. Količina K određena je plamenfotometrijski, količine Ca i Mg atomskom apsorpcijom. Količina šećera u moštu određena je refraktometrom, a ukupne kiseline titrimetrijski. Trend povećanja količine Ca prema kraju vegetacije zabilježen je u obje istraživane godine na sva tri tla, a sličan trend prisutan je i kod Mg. Količine K u 2008. u odnosu na 2007. godinu, te početkom vegetacije u odnosu na berbu bile su nešto veće. Količina šećera u moštu kretala se u rasponu od 21.6-27.0 % Brixa u 2007., te 22.3-27.3 % Brixa u 2008. godini. Utvrđene količine ukupnih kiselina bile su od 5.44-7.06 g/L u 2007., te 4.06-6.09 u 2008. godini. U odnosu na količine pojedinih elemenata u lišću vinove loze, za kvalitetu grožđa i mošta puno je važniji odnos K/(Ca+Mg). U provedenim istraživanjima utvrđene su, obzirom na dinamiku K, Ca i Mg, i značajne promjene odnosa K/(Ca+Mg). Odnos K/(Ca+Mg) bio je najširi u 2007. i 2008. godini na sva tri tla (0.62, odnosno 0.91) u fazi cvatnje, dok je najuži bio u fazi berbe (0.14, odnosno 0.18). Odnos K/(Ca+Mg) imao je značajniji utjecaj na količinu ukupnih kiselina, nego na količinu šećera u moštu.

kationski odnos; šećeri; mošt; kiseline; vinova loza

nije evidentirano

engleski

Influence of K/(Ca+Mg) ratio in grapevine leaves upon sugar and total acid contents of must

nije evidentirano

cation ratio; sugars; must; acids; grapevine

nije evidentirano

Podaci o prilogu

273-274.

2009.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka

Marić, S. ; Lončarić, Z.

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-6331-68-0

Podaci o skupu

44.hrvatski i 4. Međunarodni simpozij agronoma

predavanje

16.02.2009-20.02.2009

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)