Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Šokci u povijesti, kulturi i književnosti (CROSBI ID 744314)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Rem, Goran ; Rem, Vladimir Šokci u povijesti, kulturi i književnosti. Osijek: Filozofski fakultet u Osijeku/Šokačka grana, 2009. 204..

Podaci o odgovornosti

Rem, Goran ; Rem, Vladimir

hrvatski

Šokci u povijesti, kulturi i književnosti

Knjiga Šokci u povijesti, kulturi i književnosti sveučilišni je udžbenik pisan u žanru predavanja, a svako od šest glavnih poglavlja udžbenički je završeno problemskim pitanjima. Udžbenik se, u teorijskom smislu, referencama oslanja na primarno pet skupina literaturnih jedinica – iz povijesti, povijesti i teorije književnosti, sociologije i antropologije, odnosno na tekstove povjesničara na potezu od bizantskoga cara Konstantina Porfirogeneta preko Vjekoslava Klaića i Ferde Šišića do Mirka Markovića, Zlatka Uzelca i Paškala Cvekana, na povijesnoteorijske studije Vladimira Bitija o kulturalnom pamćenju, na filozofsko-sociološki esej Theodora W. Adorna o tradiciji, na feminističkoteorijsku studiju Judith Butler o tjelesnim inskripcijama, na antropološku studiju Jerryja D. Moorea o obrascima kulturnog života itd. Udžbenička knjiga Šokci u povijesti, kulturi i književnosti prva je sustavna, ali i problemski postavljena informacija najprije o semantici označiteljskih jedinica vezanih uz pojam šokačkoga identiteta, a potom i o povijesti, kulturi i književnosti kao trima područjima projekcije šokačkoga vjersko-nacionalnoga bića. Predmetna građa ove knjige, podijeljena u šest poglavlja, gradi se komparativnim premrežavanjem povijesnih, kulturalno-antropoloških, socioloških, književnoteorijskih i književnih informacija o šokačkom identitetu, podastirući se time kao poliloški ustrojeno štivo koje problemskim pitanjima na kraju svakoga poglavlja nudi prostor svoga teksta suglasju, polemici, raspravi, osporavanju, istraživanju, dakle potiče na aktivnu i stalno onovljujuću recepciju koja podrazumijeva posezanje za kontekstnim materijalom protežući tekst izvan njegovih udžbeničkih granica. Ovaj visokoškolski udžbenik, koji je dijelom i znanstvena knjiga, osvjetljava fenomen šokaštva, Šokaca i šokačke kulture i književnosti, uzimajući perspektivu šokačkoga i kao kriterij izbora ilustracijskih autorskih poetika koje se time motre na posve inovativan način, odnosno izvan ustaljenih periodizacijskih obrazaca. Novum ovakvoga pristupa potenciran je problemskim pitanjima na kraju poglavlja kao metodskim potezom koji će, u skladu sa zahtjevima što se postavljaju pred ciljanu, studentsku čitateljsku populaciju, otvoriti niz novih istraživačkih punktova u poznatome tekstnom materijalu. Znanstvena vokacija knjige ne zatvara je u recepcijski krug studentske populacije, već je čini prigodnim materijalom potencijalnim proučavateljima šokačke književnosti i kulture. U predmetnom, a bitno interdisciplinarnom smislu (povijest-kultura/kulturologija-književna znanost) knjiga je pionirskim i inovacijskim radom koji uzorno daje paradigmu proučavanja regijskih i subregijskih književnih fenomena.

Sokci; povijest; kultura; književnost; regionalna književnost; identitet

nije evidentirano

engleski

Sokci in history, culture and literature

nije evidentirano

Sokci; history; culture; literature; regional literature; identity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Osijek: Filozofski fakultet u Osijeku/Šokačka grana

204

2009.

nije evidentirano

objavljeno

978-953-6456-92-5

Povezanost rada

Filologija