Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 468058

Oblikovanje javnih politika u Hrvatskoj i problem policy koordinacije


Petak, Zdravko
Oblikovanje javnih politika u Hrvatskoj i problem policy koordinacije // Anali Hrvatskog politološkog društva, 5 (2009), 263-273 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Oblikovanje javnih politika u Hrvatskoj i problem policy koordinacije
(Formulating Public Policy in Croatia and the Problem of Policy Coordination)

Autori
Petak, Zdravko

Izvornik
Anali Hrvatskog politološkog društva (1847-5299) 5 (2009); 263-273

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Javne politike; koordinacija javnih politika; horizontalna koordinacija; vertikalna koordinacija; uprava koja stvara politike; objedinjena vlada; policy-skretničar;
(Public policy; policy coordination; horizontal coordination; vertical coordination; policy bureaucracy; joined-up government; “policy switchman")

Sažetak
U članku se razmatra uloga političara i državnih službenika u horizontalnoj i vertikalnoj koordinaciji javnih politika, s naglaskom na specifični kontekst Hrvatske. Polazeći od tipologije Guya Petersa, koji razlikuje četiri temeljna tipa koordinacije, navedena redom od jednostavnijih prema kompleksnijima: negativna koordinacija, pozitivna koordinacija, policy-koordinacija i vladine strategije, autor pokazuje da je u Hrvatskoj na djelu problem ostvarivanja svih razina koordinacije. Razloge tomu pronalazi u slaboj ulozi standardne policy-analize u upravljanju poslovima u državnoj upravi. Posljedica je toga sustav koordiniranja politika koji se zasniva na ad hoc procjenjivanju umjesto na sustavnom procjenjivanju opcija u formuliranju javnih politika. Stoga u koordinaciji javnih politika ključnu ulogu dobiva ministar financija kao neka vrsta “policy-skretničara".

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PolitologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
015-0152481-2477 - Hrvatski politički sustav, upravljanje i javne politike (Zdravko Petak, )

Ustanove
Fakultet političkih znanosti, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Zdravko Petak, (126985)