Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 467894

Pjesme "na narodnu" u Zborniku Nikše Ranjine i u lirici Frana Krste Frankopana


Lajšić, Saša
Pjesme "na narodnu" u Zborniku Nikše Ranjine i u lirici Frana Krste Frankopana // Rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Razred za književnost / glavni i odgovorni urednik Miroslav Šicel, 28 (2009), 171-190 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Pjesme "na narodnu" u Zborniku Nikše Ranjine i u lirici Frana Krste Frankopana
(Poems 'in the folk style' in Ranjina's Collection and in the lyric of Fran Krsto Frankopan)

Autori
Lajšić, Saša

Izvornik
Rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Razred za književnost / glavni i odgovorni urednik Miroslav Šicel (1330-0784) 28 (2009); 171-190

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
''Dijačke junačke''; Fran Krsto Frankopan; pjesme na narodnu; Ranjinin Zbornik; 'visoko' i 'nisko';
(''Dijačke junačke''; Fran Krsto Frankopan; poems 'in the folk style'; Ranjina's Collection; the high and the low)

Sažetak
Pjesme 'na narodnu' u Zborniku Nikše Ranjine (pjesme br. 571, 572, 573, 577, 591, 596, 601, 635) kao i u 17. st. nastale ''Dijačke junačke'' Frana Krste Frankopana (uz dio pjesama iz ''Gartlica za čas kratiti'') čine svojevrsni 'pjesnički model'. Riječ je o jednom odsječku hrvatske ljubavne lirike koji sadrži prepoznatljive elemente popularne kulture, a dijelom se nastavlja i na konvencije kasnosrednjovjekovnoga pjesništva. Pjesme 'na narodnu' uspostavljaju odnos s tradicijom književnoga folklora, ali i s tradicijom umjetničkoga pjesništva pa opis toga 'pjesničkoga modela' otvara i pitanja suodnosa pučke i učene književnosti (na primjer 'spuštenosti', 'potonulosti' iskaza, visoka/niska kultura). Pri tome je posebno zanimljivo i pitanje geneze, odnosno statusa i provenijencije pjesničkih vrsta i metričkih oblika predstavljenih u hrvatskoj ljubavnoj lirici oznakom 'na narodnu'.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
009-2263053-0901 - Franjevačka književna i književnojezična baština Istre i kvarnerskoga područja (Ines Srdoč-Konestra, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Saša Potočnjak, (302424)