Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Franjevci u Ivanić Kloštru (CROSBI ID 766112)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Hoško, Franjo Emanuel Franjevci u Ivanić Kloštru // Franjevci u Ivaniću / Paškal Cvekan. 2008.

Podaci o odgovornosti

Hoško, Franjo Emanuel

hrvatski

Franjevci u Ivanić Kloštru

Franjevci strožijeg načina života još su u kasnom srednjem vijeku imali samostan u Varalji, mjestu blizu Kloštra Ivanića. Pred Turcima su taj samostan napustili, ali 1508. zagrebački biskup Luka Baradin ih dovodi u Kloštar Ivanić i podiže im crkvu i samostan. Dok je granica s Turcima bila u blizini Ivanića, djelovali su među prebjezima pravoslavne vjere i početkom 17. st. sudjelovali u njihovom pristupu Katoličkoj crkvi. U 18. st. se prvenstveno posvećuju službi vojnih i bolničkih kapelana, ali u samostanu redovito djeluju obrazovne i odgojne ustanove Provincije sv. Ladislava. Riječ je učilištu moralnog bogoslovlja i novicijatu, ustanovi početnog franjevačkog odgoja.

Kloštar Ivanić; franjevci; osmanlije; pravoslavci; učilište moralnog bogoslovlja; ustanova franjevačkog početnog odgoja.

nije evidentirano

engleski

Franciscans in Ivanic Kloštar

nije evidentirano

Kloštar Ivanic; Franciscans; Ottomans; Eastern Orthodox; University of moral theology; Franciscan institution of initial education.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Franjevci u Ivaniću / Paškal Cvekan

2008.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Teologija, Filologija, Povijest