Novi tip paškog sira (CROSBI ID 359134)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Holubec, Ivana
Hardi, Jovica
Lučan, Mirela
hrvatski
Novi tip paškog sira
Po prvi puta u suvremenoj povijesti Paške sirane uprava je omogućila istraživanja u realnim uvjetima pogona, s ciljem proizvodnje novog tipa sira. U istraživanju su proizvedena tri nova tipa Paškog sira, dodatkom kiselih zelenih, kiselih crnih maslina i smjese aromatičnog bilja otoka paga (kadulja, ružmarin i kopar). Praćenjem zrenja tijekom 6 mjeseci fizikalno-kemijskim analizama, pokazalo se u usporedbi s izvornim Paškim sirom da su vrste i udjeli dodataka dobro odabrani i oplemenili kvalitetan omjer mliječne masti i suhe tvari. Pažljivo provedeno senzorsko ocjenjivanje dalo je izvrsne rezultate, koji mogu poslužiti stručnjacima u proizvodnji, da se odvaže za uvođenje u proizvodnju nekog ili sve tri vrste novog tipa Paškog sira. Rezultati istraživanja pokazali su da dodaci ne utječu značajno na promjenu randmana (iskorištenja) u proizvodnji Paškog sira, dapače imaju pozitivne učinke kod sira sa smjesom ljekovitog bilja. Sumarni rezultati generalno su pokazali da je stručno-gurmanska intervencija na Paškom siru moguća i opravdana.
Paški sir ; sirevi od ovčjeg mlijeka ; proces proizvodnje ; dodaci ;
nije evidentirano
engleski
Novel type of "Paški" cheese
nije evidentirano
“Paški” type of cheese ; ovine cheeses ; production process ;
nije evidentirano
Podaci o izdanju
57
13.11.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju
Osijek