Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Novi tip paškog sira (CROSBI ID 359134)

Ocjenski rad | diplomski rad

Holubec, Ivana Novi tip paškog sira / Hardi, Jovica (mentor); Lučan, Mirela (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek / Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju, . 2009

Podaci o odgovornosti

Holubec, Ivana

Hardi, Jovica

Lučan, Mirela

hrvatski

Novi tip paškog sira

Po prvi puta u suvremenoj povijesti Paške sirane uprava je omogućila istraživanja u realnim uvjetima pogona, s ciljem proizvodnje novog tipa sira. U istraživanju su proizvedena tri nova tipa Paškog sira, dodatkom kiselih zelenih, kiselih crnih maslina i smjese aromatičnog bilja otoka paga (kadulja, ružmarin i kopar). Praćenjem zrenja tijekom 6 mjeseci fizikalno-kemijskim analizama, pokazalo se u usporedbi s izvornim Paškim sirom da su vrste i udjeli dodataka dobro odabrani i oplemenili kvalitetan omjer mliječne masti i suhe tvari. Pažljivo provedeno senzorsko ocjenjivanje dalo je izvrsne rezultate, koji mogu poslužiti stručnjacima u proizvodnji, da se odvaže za uvođenje u proizvodnju nekog ili sve tri vrste novog tipa Paškog sira. Rezultati istraživanja pokazali su da dodaci ne utječu značajno na promjenu randmana (iskorištenja) u proizvodnji Paškog sira, dapače imaju pozitivne učinke kod sira sa smjesom ljekovitog bilja. Sumarni rezultati generalno su pokazali da je stručno-gurmanska intervencija na Paškom siru moguća i opravdana.

Paški sir ; sirevi od ovčjeg mlijeka ; proces proizvodnje ; dodaci ;

nije evidentirano

engleski

Novel type of "Paški" cheese

nije evidentirano

“Paški” type of cheese ; ovine cheeses ; production process ;

nije evidentirano

Podaci o izdanju

57

13.11.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija