Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 467325

Evaluacija najvažnijih organskih kiselina u grožđu pet klonskih kandidata cv. Škrlet bijeli


Petric, Ivana Vladimira; Šimon, Silvio; Kubanović, Veronika; Gadže, Jelena; Pejić, Ivan
Evaluacija najvažnijih organskih kiselina u grožđu pet klonskih kandidata cv. Škrlet bijeli // 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma / Marić, S. ; Lončarić, Z. (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2010. str. 1183-1187 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 467325 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Evaluacija najvažnijih organskih kiselina u grožđu pet klonskih kandidata cv. Škrlet bijeli
(Evaluation of Major Grape Organic Acids of Five Clonal Candidates cv. Škrlet bijeli)

Autori
Petric, Ivana Vladimira ; Šimon, Silvio ; Kubanović, Veronika ; Gadže, Jelena ; Pejić, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma / Marić, S. ; Lončarić, Z. - Osijek : Grafika Osijek, 2010, 1183-1187

ISBN
978-953-6331-79-6

Skup
Proceedings of 45th Croatian and 5th International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Opatija, Republika Hrvatska, 15. - 19. veljače 2010. g

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
grožđe; klonska selekcija; organske kiseline
(grape; clonal selection; organic acids)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti razliţitosti kvalitete grožđa pet klonskih kandidata cv. Škrlet bijeli kroz dvije godine berbe na dvije lokacije, i to s obzirom na nakupljanje sadržaja vinske, jabučne i limunske kiseline. Sadržaj vinske kiseline kretao se od 5, 38 do 10, 29 g L-1, jabučne od 0, 77 do 4, 15 g L-1, a limunske kiseline od 0, 08 do 0, 28 g L-1. Njihovi udjeli u grožđu određeni su spektrofotometrijskim metodama. Utvrđena je značajna varijabilnost između klonskih kandidata. Naročito se ŠK-32 istaknuo nakupljanjem jabučne i limunske kiseline, a istodobno i niskim sadržajem vinske kiseline, te je tako pokazao značajan potencijal za daljnju pojedinaţnu klonsku selekciju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1781844-1925 - Genetička identifikacija i genetska varijabilnost sorti vinove loze i voćaka (Ivan Pejić, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Petric, Ivana Vladimira; Šimon, Silvio; Kubanović, Veronika; Gadže, Jelena; Pejić, Ivan
Evaluacija najvažnijih organskih kiselina u grožđu pet klonskih kandidata cv. Škrlet bijeli // 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma / Marić, S. ; Lončarić, Z. (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2010. str. 1183-1187 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Petric, I., Šimon, S., Kubanović, V., Gadže, J. & Pejić, I. (2010) Evaluacija najvažnijih organskih kiselina u grožđu pet klonskih kandidata cv. Škrlet bijeli. U: Marić, S. & Lončarić, Z. (ur.)45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, year = {2010}, pages = {1183-1187}, keywords = {grape, clonal selection, organic acids}, isbn = {978-953-6331-79-6}, title = {Evaluation of Major Grape Organic Acids of Five Clonal Candidates cv. \v{S}krlet bijeli}, keyword = {grape, clonal selection, organic acids}, publisher = {Grafika Osijek}, publisherplace = {Opatija, Republika Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font