Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 466955

Utjecaj izbora upravljačko-analitičkog instrumentarija na organizacijski razvoj hrvatskih brodogradilišta


Sokolić, Danijela
Utjecaj izbora upravljačko-analitičkog instrumentarija na organizacijski razvoj hrvatskih brodogradilišta 2010., doktorska disertacija, Ekonomski fakultet, Rijeka


Naslov
Utjecaj izbora upravljačko-analitičkog instrumentarija na organizacijski razvoj hrvatskih brodogradilišta
(The impact of the choice of the managerial and analytic instruments on organization development of Croatian Shipyards)

Autori
Sokolić, Danijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Ekonomski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
17.02

Godina
2010

Stranica
265

Mentor
Kaštelan Mrak, Marija

Neposredni voditelj
Kaštelan Mrak, Marija

Ključne riječi
Menadžerske metode; tehnike i alati (MTA); organizacijski razvoj; uravnoteženo mjerenje ciljeva (BSC); upravljanje projektima (PM); upravljanje lancima dobave (SCM); upravljanje odnosima s dobavljačima (CRM); brodogradnja
(Managerial methods; tools and techniques; Organization Development; Balanced Scorecard (BSC); Project Management (PM); Supply Chain Management (SCM); Customer Relationship Management (CRM); Shipbuilding)

Sažetak
Trendovi na svjetskom brodograđevnom tržištu, jedinom relevantnom tržištu za ovu industriju, ukazuju na rapidno slabljenje položaja europskih brodogradilišta i brodograđevnih grupacija, te svjedoče o postupnom gašenju brodogradnje u državama EU. Takav scenarij jedna je od opcija i za velika hrvatska brodogradilišta koja već dugi niz godina posluju u gubitku i uz znatne i neodržive sektorske državne potpore. Iskustva trenutnih brodograđevnih velesila poput Južne Koreje i Kine, ali i novih rivala na tržištu poput Filipina, Indije i Vijetnama ukazuju na činjenicu da se u relativno kratkom roku odgovarajućom i sustavno vođenom strategijom organizacijskog razvoja može značajno podići efektivnost poslovnih subjekata i povezanih sustava. Na operativnoj razini provođenje strategije zahtijeva adekvatan i dosljedan upravljačko-analitički instrumentarij kao podršku menadžmentu u pravovremenom i informiranom donošenju odluka te kao osnovu za komunikaciju, kako internu tako i komunikaciju s okruženjem. Nalazi istraživanja omogućili su osmišljavanje modela efikasnog organizacijskog razvoja velikih brodogradilišta. Predloženi model se sastoji od četiri temeljna međusobno nadopunjavajuća elementa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
081-1151212-1453 - Poslovna prilagodba hrvatskih gospodarskih subjekata tržišnom natjecanju u EU (Marija Kaštelan Mrak, )

Ustanove
Ekonomski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Danijela Sokolić, (268035)