Poliploidija u kamenica (CROSBI ID 359049)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Radonić, Ivana
Puizina, Jasna
hrvatski
Poliploidija u kamenica
Tijekom reprodukcijskog perioda, kamenice postaju neukusne jer se razina glikogena skreće u produkciju gameta umjesto da se skladišti, što utječe na okus kamenica. Zbog tih razloga stvorila se ideja o stvaranju triploidnih kamenica koje su sterilne, pa stoga kod njih nema reprodukcijskog perioda, te su ukusne cijelu godinu. Triploidne kamenice su dobivene manipulacijom kromosomima na dva načina. Prvi način je da se korištenjem fizičkih ili kemijskih tretmana spriječi izbacivanje polarnog tijela nakog oplodnje, što rezultira dodatnim setom kromosoma unutar jaja, a drugi način je križanje tetraploidnih muških kamenica sa diploidnim ženkama. Drugi način dobivanja triploidnih kamenica je učinkovitiji i bolje prihvaćen od strane konzumenata, jer se gamete ne tretiraju kemijskim sredstvima. Triploidne kamenice osim sterilnosti, odlikuje brži rast, bolja otpornost na bolesti, veća veličina, veća količina mesa, te poboljšani ukus mesa. Zbog svih tih karakteristika, sve više uzgajališta prelazi na proizvodnju triploidnih kamenica.
poliploidija; kamenice; mejoza
nije evidentirano
engleski
Polyploidy in oysters
nije evidentirano
polyploidy; oysters; meiosis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
20
29.10.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za studije mora
Split