Uvođenje sustava praćenja koncentracije alergena lješnjaka u kontrolni analitički sustav pogona za proizvodnju čokolade (CROSBI ID 359036)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bejuk, Magdalena
Mrša, Vladimir
hrvatski
Uvođenje sustava praćenja koncentracije alergena lješnjaka u kontrolni analitički sustav pogona za proizvodnju čokolade
Alergeni su organizmu strane tvari koje mogu potaknuti trenutačnu ili odgođenu alergijsku reakciju. Postoje unutrašnji alergeni, peludni alergeni te alergeni iz biljnih i životinjskih namirnica. Lješnjak se koristi u mnogim proizvodimai i pogonima, te je jedan od osam najčešćih izvora alergena. Za istraživanje ukupnih alergena lješnjaka korišteni su uzorci sirovina za proizvodnju mliječne čokolade kao i gotovi proizvodi čokolade tvornice Kraš d.d. i drugih proizvođača iz Republike Hrvatske i zemalja Europske unije. Analiza je provedena u Krašu, prehrambena industrija d.d., Zagreb, ELISA metodom na Statt Fax Microstrip čitaču. Praćenje proizvodnje mliječne čokolade na proizvodnoj liniji na određenim mjestimauzorkovanja pokazalo je da je kritično mjesto križne kontaminacije mliječne čokolade alergenima lješnjaka stroj za končiranje. Rezultati provedenih istraživanje ukazuju da na hrvatskom tržištu postoje mliječne čokolade koje sadrže alergene lješnjaka, ali ukazuju i na mogućnost da prisutnost tih alergena nije uvijek deklarirana. Alergeni su organizmu strane tvari koje mogu potaknuti trenutačnu ili odgođenu alergijsku reakciju. Postoje unutrašnji alergeni, peludni alergeni te alergeni iz biljnih i životinjskih namirnica. Lješnjak se koristi u mnogim proizvodimai i pogonima, te je jedan od osam najčešćih izvora alergena. Za istraživanje ukupnih alergena lješnjaka korišteni su uzorci sirovina za proizvodnju mliječne čokolade kao i gotovi proizvodi čokolade tvornice Kraš d.d. i drugih proizvođača iz Republike Hrvatske i zemalja Europske unije. Analiza je provedena u Krašu, prehrambena industrija d.d., Zagreb, ELISA metodom na Statt Fax Microstrip čitaču. Praćenje proizvodnje mliječne čokolade na proizvodnoj liniji na određenim mjestimauzorkovanja pokazalo je da je kritično mjesto križne kontaminacije mliječne čokolade alergenima lješnjaka stroj za končiranje. Rezultati provedenih istraživanje ukazuju da na hrvatskom tržištu postoje mliječne čokolade koje sadrže alergene lješnjaka, ali ukazuju i na mogućnost da prisutnost tih alergena nije uvijek deklarirana.
ELISA metoda; ukupni alergeni lješnjaka; mliječna čokolada; križna kontaminacija
nije evidentirano
engleski
Introducing the system for following hazelnut allergens concentration into controlling analytical system of machinery for producing chocolate
nije evidentirano
ELISA method; amount of hazelnut allergenes; milk chocolate; cross-contamination
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
10.11.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb