Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Uvođenje sustava praćenja koncentracije alergena lješnjaka u kontrolni analitički sustav pogona za proizvodnju čokolade (CROSBI ID 359036)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bejuk, Magdalena Uvođenje sustava praćenja koncentracije alergena lješnjaka u kontrolni analitički sustav pogona za proizvodnju čokolade / Mrša, Vladimir (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Bejuk, Magdalena

Mrša, Vladimir

hrvatski

Uvođenje sustava praćenja koncentracije alergena lješnjaka u kontrolni analitički sustav pogona za proizvodnju čokolade

Alergeni su organizmu strane tvari koje mogu potaknuti trenutačnu ili odgođenu alergijsku reakciju. Postoje unutrašnji alergeni, peludni alergeni te alergeni iz biljnih i životinjskih namirnica. Lješnjak se koristi u mnogim proizvodimai i pogonima, te je jedan od osam najčešćih izvora alergena. Za istraživanje ukupnih alergena lješnjaka korišteni su uzorci sirovina za proizvodnju mliječne čokolade kao i gotovi proizvodi čokolade tvornice Kraš d.d. i drugih proizvođača iz Republike Hrvatske i zemalja Europske unije. Analiza je provedena u Krašu, prehrambena industrija d.d., Zagreb, ELISA metodom na Statt Fax Microstrip čitaču. Praćenje proizvodnje mliječne čokolade na proizvodnoj liniji na određenim mjestimauzorkovanja pokazalo je da je kritično mjesto križne kontaminacije mliječne čokolade alergenima lješnjaka stroj za končiranje. Rezultati provedenih istraživanje ukazuju da na hrvatskom tržištu postoje mliječne čokolade koje sadrže alergene lješnjaka, ali ukazuju i na mogućnost da prisutnost tih alergena nije uvijek deklarirana. Alergeni su organizmu strane tvari koje mogu potaknuti trenutačnu ili odgođenu alergijsku reakciju. Postoje unutrašnji alergeni, peludni alergeni te alergeni iz biljnih i životinjskih namirnica. Lješnjak se koristi u mnogim proizvodimai i pogonima, te je jedan od osam najčešćih izvora alergena. Za istraživanje ukupnih alergena lješnjaka korišteni su uzorci sirovina za proizvodnju mliječne čokolade kao i gotovi proizvodi čokolade tvornice Kraš d.d. i drugih proizvođača iz Republike Hrvatske i zemalja Europske unije. Analiza je provedena u Krašu, prehrambena industrija d.d., Zagreb, ELISA metodom na Statt Fax Microstrip čitaču. Praćenje proizvodnje mliječne čokolade na proizvodnoj liniji na određenim mjestimauzorkovanja pokazalo je da je kritično mjesto križne kontaminacije mliječne čokolade alergenima lješnjaka stroj za končiranje. Rezultati provedenih istraživanje ukazuju da na hrvatskom tržištu postoje mliječne čokolade koje sadrže alergene lješnjaka, ali ukazuju i na mogućnost da prisutnost tih alergena nije uvijek deklarirana.

ELISA metoda; ukupni alergeni lješnjaka; mliječna čokolada; križna kontaminacija

nije evidentirano

engleski

Introducing the system for following hazelnut allergens concentration into controlling analytical system of machinery for producing chocolate

nije evidentirano

ELISA method; amount of hazelnut allergenes; milk chocolate; cross-contamination

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52

10.11.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Povezane osobe



nije evidentirano